În primele şapte luni ale acestui an, livrările Mercedes au crescut cu 12% (la 1,17 milioane de vehicule), comparativ cu un avans de 5,6% al brandului BMW (la aproape 1,14 milioane de autoturisme) şi Audi, divizia de lux a grupului auto german Volkswagen, care a înregistrat o creştere de 5,2%, (la 1,1 milioane de vehicule). 

Pare inevitabil ca BMW să-şi piardă anul acesta poziţia de cel mai mare producător de automobile de lux din lume, deoarece se află la un nivel mai slab al ciclului lor de produse, a apreciat Stuart Pearson, analist la Exane BNP Paribas. 

Toţi cei trei producători de automobile de lux au subliniat că majorarea vânzărilor nu trebuie să se facă pe seama profitabilităţii. 

Marja de profit a subsidiarei Mercedes-Benz Cars, care include şi brandul Smart, a urcat la 10% în trimestrul doi din acest an, în timp ce BMW şi Audi au raportat marje de profit de 9,5% şi, respectiv, 8,4%. 

În prezent, constructorii auto sunt presaţi să investească în noi produse şi tehnologii, precum automobilele electrice, în ideea de a ţine pasul cu reglementările privind emisiile poluante şi cu modificarea aşteptărilor consumatorilor care se concentrează mai mult pe serviciile asociate decât pe condusul propriu-zis. 

Obiectivul strategic al Mercedes este să redevină lider mondial pe piaţa automobilelor de lux, o poziţie pe care a pierdut-o în faţa BMW în 2005, iar în 2011 a căzut pe locul al treilea, după Audi. 

AGERPRES