În cadrul Misiunii economice din Japonia, organizată în perioada 10-17 noiembrie 2019 de Camera de Comerț și Industrie a României – CCIR, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între CCIR și Camera de Comerț și Industrie Osaka, în vederea facilitării accesului investitorilor români pe piața japoneză, precum și a antreprenorilor din Japonia pe piața din România.

”În contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și EU, România trebuie să facă pași importanți către o piață care se impune ca fiind a treia economie din lume. Consider că memorandumul semnat azi este un cadru care poate consolida și dezvolta relațiilor comerciale care să faciliteze oportunități de business dinspre și către Osaka, Japonia. Suntem deschiși la un schimb de informații economice și comerciale, inclusiv date privind tendințele economice care ar putea contribui la progresul economic reciproc”, a declarat, cu această ocazie, Mihai Darban, președintele CCIR.

Memorandumul de Înțelegere a fost semnat de către președintele Camerei de Comerț și Industrie din Osaka, Hiroshi Ozaki, și Președintele CCIR, Mihai Daraban, în prezența vicepreședintelui CCI Osaka, Minoru Furukawa, și a Consilierului pe probleme externe al Președintelui CCIR, Lazăr Comănescu.

De asemenea, la eveniment au participat și Masao Goto, director executiv Sojitz Corporation, Suzuki Takuya, director general Kansai District Operation, Shinsuke Kitagawa, director executiv Mitsui&CO, și Osamu Takeichi, director Mitsui&CO.

Trebuie precizat faptul că CCIR a lansat în 2019, în premieră, în România, o platformă online de informare și dialog prin intermediul căreia antreprenorii români pot găsi informații utile pe tema implementării Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia (APE), cel mai cuprinzător acord economic încheiat până acum de UE sau Japonia.

Totodată, această platformă oferă posibilitatea mediului de business din România de a adresa întrebări referitoare la schimbările din mediul economic apărute odată cu intrarea în vigoare a acestui acord comercial.