Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat la Digi24 că cel mai favorabil scenariu pentru România ar fi să aveam 2.000 de cazuri în următoarele 7 zile, dar, având în vedere cum arată lucrurile în prezent, probabil această cifră va fi depăşită.

Cu cât testezi mai mult, cu atât vom avea mai multe cazuri, cel puțin în această perioada, a explicat el creşterea alarmantă a numărului de cazuri pozitive anunţate în ultimele zile.

La copii sunt infecții ușoare, fără complicații, a dat asigurări Alexandru Rafila.

Eu văd trendul descendent posibil să-l înregistrăm în a doua parte a lunii mai

“Scenariul 4 înseamnă că sunt peste 2.000 de cazuri confirmate și se va putea activa a treia linie de spitale suport. Mai devreme sau mai târziu, majoritatea spitalelor din România vor trebui să trateze astfel de pacienți.

Eu văd trendul descendent posibil să-l înregistrăm în a doua parte a lunii mai. Atunci numărul de cazuri zilnice ar putea descrește constant.

În momentul de față, am fi asistat la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri dacă nu se luau astfel de măsuri. Este o încercare de frânare a extinderii epidemiei în acest moment. După ce reușim această frânare, se ajunge la un maxim și sper să intrăm pe un trend descendent, odată cu venirea sezonului cald.

Trebuie să ne pregătim inclusiv cu posibilitatea de a trata pacienții cu forme ușoare la domiciliu, adică trebuie să ne pregătim pentru un scenariu care poate să depășească capacitatea sistemului de sănătate. Ce mă îngrijorează este capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă”, a mai declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin