Medicii și profesorii ar putea fi penalizați dacă nu se vaccinează. Florin Cîțu: Pun pericol viața oamenilor

Premierul spune că medicii care nu s-au vaccinat au influență asupra oamenilor care, la rândul lor, aleg și ei să nu se vaccineze. Acesta subliniază că atunci când 40% dintre medici și 40% dintre profesori s-au vaccinat, mesajul pe care încearcă să îl trimită Guvernul este mai complicat.

„Oamenii se uită la medicii care nu se vaccinează și gândesc că poate e ceva. Atunci este important ca medicii să fie un exemplu. (…) Am încercat să le arătăm românilor că este singura soluție să trecem pandemia. Facem mai mult dacă este nevoie, dar atunci când 40% dintre medici nu sunt vaccinați și 40% dintre profesori, acele categorii profesionale la care oamenii se uită pentru exemplu, mesajul este complicat”, a spus premierul Florin Cîțu, sâmbătă seara, la Antena 3.

Penalizări pentru medicii și profesorii care nu se vaccinează

Prim-ministrul a mai spus că există discuții cu privire la ce penalizări să se ia pentru cei care nu se vaccinează. Florin Cîțu a precizat că în alte țări din Europa s-a decis neacordarea salariului și chiar desfacerea contractului de muncă pentru medicii care nu se vaccinează.

Cu toate acestea, premierul spune că în România este mai greu să desfaci contractul de muncă al medicilor deoarece este mare nevoie de cadre medicale în sistemul sanita român.

„Am văzut în Europa că sunt țări unde cei care nu vor să se vaccineze nu mai primesc salariu, li se desface contractul de muncă. Eu cred că asta cu desfăcutul contractului de muncă în România pentru medici este puțin extrem, când avem nevoie de medici, mai ales în această perioadă. S-ar putea să fie penalități financiare pentru cei care nu vor să se vaccineze sau să se testeze, pentru că pun în pericol viața pacienților și nu este normal așa ceva, mai ales că sunt cadre medicale. Și în sistemul educațional (la fel – n..r)”, a mai spus președintele PNL.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin