Este vorba de un medicament anti-malarie, recomandat ca potențial tratament împotriva COVID, chiar și după ce dovezile științifice nu au reușit să-i susțină eficacitatea lui, potrivit Futurism.

O echipă de cercetători din Franța, Canada și China a dezvăluit concluziile într-un nou studiu, publicat în revista științifică ”Biomedicine & Pharmacotherapy”. Ei au ajuns acest număr după ce au efectuat analize statistice pe datele medicale și spitalicești privind mortalitatea în exces.

„În timpul primului val de COVID-19, hidroxiclorochina (HCQ) a fost folosită, în ciuda absenței dovezilor care să documenteze beneficiile sale clinice”, scriu cercetătorii. „De atunci, o meta-analiză a studiilor randomizate a arătat că utilizarea HCQ a fost asociată cu o creștere cu 11% a ratei mortalității”.

Oamenii de știință au analizat date din Belgia, Franța, Italia, Spania, Turcia și America.

O creștere semnificativă a mortalității cardiace

„Deși estimările noastre sunt limitate de imprecizia lor, aceste constatări ilustrează pericolul utilizarii medicamentelor cu dovezi neconcludente”, concluzionează oamenii de știință.

Și alte medicamente au fost reutilizate pentru a combate COVID din cauza istoricului lor în tratarea virușilor, cum ar fi medicamentul HIV/SIDA ritonavir, notează lucrarea.

”Unii au considerat HCQ poate fi eficient și împotriva COVID, deoarece poate opri reproducerea virușilor și poate bloca receptorii virusului COVID, dar cercetările ulterioare au arătat că medicamentul a avut un „echilibru nefavorabil risc-beneficiu”, potrivit lucrării. Mai exact, utilizarea sa a fost asociată cu „o creștere semnificativă a mortalității cardiace”.

Studiul notează că, probabil, „numărul de decese legate de HCQ este direct legat de promovarea prescrierii acesteia de către oameni de știință, medici și agenții de sănătate. În februarie și martie 2020, utilizarea acestui tratament a fost promovată pe scară largă pe baza preliminară, existând date care sugerau o potențială eficacitate împotriva COVID-19.”

Care este numărul estimat al deceselor

„Este esențial ca reprezentanții autorităților publice să nu promoveze, pe baza convingerii lor personale, prescrierea unor medicamente care nu au fost evaluate oficial, dând speranțe false cu privire la existența unei soluții la o criză de sănătate complexă”, arată studiul.

Numărul estimat de decese în țările europene a fost de aproximativ 240 în Belgia, 199 în Franța, 1.822 în Italia și 1.895 în Spania.

„Ceea ce trebuie să avem în vedere este că aceasta este o estimare aproximativă, în sensul că se referă doar la câteva țări, pe o perioadă scurtă de timp, și că numărul total de decese este probabil mult mai mare”, a declarat coordonatorul principal.

Totuși, aceasta este o analiză statistică. O limitare a studiului a fost că, în Franța, Turcia și Belgia în mod special, datele despre medicament erau destul de puține.

Rolul guvernului SUA în promovarea hidroxiclorochinei

Promovarea hidroxiclorochinei nu s-a limitat la profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie politică. Oficiali de rang înalt, inclusiv fostul președinte al SUA Donald Trump, au susținut tratamentul cu acest medicament. În ciuda avertismentelor din partea FDA și a altor organizații de sănătate cu privire la riscurile potențiale ale medicamentului, acesta a fost prescris pe scară largă. FDA a acordat, inițial, o autorizație de utilizare de urgență pentru hidroxiclorochină, dar a revocat-o ulterior din cauza lipsei dovezilor științifice.

Impactul hidroxiclorochinei asupra sănătății globale

Utilizarea pe scară largă a hidroxiclorochinei în timpul pandemiei a avut efecte de amploare asupra sănătății globale. Utilizarea medicamentului a pus în pericol disponibilitatea acestuia pentru pacienții cu afecțiuni stabilite. Cum ar fi malaria și bolile autoimune. Mai mult, efectele secundare potențiale ale medicamentului și interacțiunile cu alte medicamente eliberate pe bază de rețetă au prezentat riscuri substanțiale pentru pacienți, se spune în raport.