Nivelul de 80 de miliarde de euro a putut fi atins după vărsarea de către statele din zona euro a celei de-a cincea şi ultime tranşe de 15,7 miliarde de euro, a precizat MES, care este operaţional din octombrie 2012.

Aceasta capitalizare permite MES, principala arma anti-criză a zonei euro, să emită bonduri şi obligaţiuni la dobânzi favorabile, pentru a finanţa creditele acordate statelor participante la uniunea monetară, explică Agerpres.

Acest capital este investit în active lichide, obiectivul fiind de a-l păstra, mai explică instituţia cu sediul la Luxemburg.

Astăzi este o zi importantă pentru MES. Realizarea acestei capitalizări de către membrii noştri semnifică faptul că de acum avem capacitatea completă de împrumut de 500 de miliarde de euro, a comentat directorul executiv al MES, Klaus Regling, citat în comunicat, potrivit AFP.

Acest nivel de capital de 80 de miliarde de euro este cel mai mare în rândul instituţiilor financiare mondiale. Acesta este un factor major care face ca investitorii să considere MES un emitent de foarte bună reputaţie şi încredere, a subliniat Regling.