Cea mai mare parte a poverii măsurilor de austeritate bugetară din Marea Britanie va fi suportată de populaţia săracă, potrivit unui studiu realizat de un grup de experţi britanici, citat de cotidianul american Wall Street Journal.

Persoanele cu venituri mici care nu au ieşit încă la pensie pierd cel mai mult din cauza reducerii de cheltuieli, în timp ce populaţia cu venituri mari este cel mai puţin afectată, se arată în studiul realizat de Institul pentru Studii Fiscale.

Datele prezentate arată că cele mai sărace 10% dintre familiile cu copii vor pierde 5,2% din venituri, ca urmare a măsurilor de austeritate care vor fi implmentate, de aproape cinci ori mai mult faţă de impactul negativ de 1,1% asupra celor mai bogate 10% din familiile britanice.

Pe ansamblu cei mai săraci 10% dintre cetăţenii britanici se vor confrunta cu un declin al veniturilor de 4,3%, faţă de numai 0,85% în cazul celor mai bogaţi 10%.

Concluziile studiului contrazic promisiunile guvernului de la Londra privind distribuţia uniformă a poverii bugetului de austeritate, notează autorii studiului.

Programul de austeritate, prezentat în iunie, vizează reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 113 miliarde de lire sterline (175 de miliarde de dolari) până în 2015.

SURSA: Mediafax