Conform deciziei, oamenii pot să părăsească locuința doar în situații speciale: mersul la muncă pentru cei care nu pot lucra de acasă, cumpărături alimentare, doctor, farmacie sau plimbatul câinelui. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi cuprinse între 135 și 175 de euro. scrie Le Figaro.

Astfel, vizitele familiale, ieşirile sau întâlnirile în grup, mese cu prietenii sunt total interzise. În plus, părăsirea domiciliului trebuie justificată cu legitimație profesională de medic, cadru medical, de presă. Documentele trebuie să fie însoțite în mod obligatoriu de o declaraţie tip, pe propria răspundere, în care să fie precizat motivul deplasării.

Nu în ultimul rând, magazinele alimentare din Franța au impus noi reguli stricte. Oamenilor li se impune să cumpere cumpătat, să păstreze o distanţă de 1-2 metri între cei care aşteaptă la coadă, nu mai sunt folosite coşuri, fiecare vine cu sacoşa lui, iar plata se face numai cu cardul bancar.

Aproximativ 100.000 de polițiști vor controla toate persoanele întâlnite pe stradă pe întreg teritoriul Franței și orice încălcare este pedepsită cu amendă, iar cuantumul amenzii ar putea crește în funcție de evoluția lucrurilor în privința pandemiei de coronavirus.