Noile reguli interzic în cabină "orice lichide, inclusiv produse de igienă, cosmetice, medicamente, aerosoli şi geluri, în orice cantitate", se arată într-un comunicat accesibil miercuri pe site-ul Aeroportului Şeremetievo din Moscova, potrivit mediafax.ro

Acest comunicat nu precizează pentru cât timp sunt adoptate aceste măsuri de securitate sporite, iar presa a anunţat că sunt în vigoare timp de două luni, până după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (sud), prevăzute în perioada 7-23 februarie, urmate de Jocurile Paralimpice, în perioada 7-16 martie.

Regulile în vigoare până în prezent interziceau aducerea la bord a unor cantităţi mai mari de 100 de mililitri de lichide. Miercuri, o zi liberă în Rusia, nu a fost posibilă, imediat, obţinerea unor precizări.

Potrivit agenţiei publice RIA Novosti, aceste noi restricţii au fost adoptate de către Agenţia rusă a Aviaţiei Civile Rosaviaţia. Mai multe publicaţii ruse au anunţat aplicarea acestor noi reguli pe aeroporturile de la Moscova.

Citiți și: OMUL DE CARE SE TEM CEL MAI MULT SERVICIILE SECRETE RUSEȘTI

O jurnalistă de la postul de radio Ecoul Moscovei a fost împiedicată să urce la bord cu picături nazale. Potrivit altor publicaţii, sunt prevăzute, totuşi, excepţii în cazul medicamentelor, cu condiţia prezentării unei prescripţii medicale.

Un dispozitiv de securitate sporită a intrat în vigoare marţi, în Rusia, prin punerea în aplicare a unui decret emis de preşedintele rus Vladimir Putin, odată cu apropierea JO de la Soci, în sudul ţării.

Aceste măsuri excepţionale de securitate au fost decise de mai mult timp, cu scopul de a combate ameninţarea unor atentate. Liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, a îndemnat în iulie la împiedicarea desfăşurării Jocurilor Olimpice la Soci "prin toate mijloacele".

Temeri privind lansarea de către islamişti a unor atacuri în timpul JO au fost sporite de două atentate sinucigaşe nerevendicate, atribuite unor kamikaze, soldate în total cu 34 de morţi, comise pe 29 şi 30 decembrie la Volgograd, un oraş în sudul Rusiei.

Sursa: mediafax.ro