Propunerea ca Sevil Shhaideh să ocupe acest post este o mişcare surpriză a liderului PSD, partidul care a câştigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, subliniind că printre argumentele menţionate de Liviu Dragnea pentru susţinerea acestei propuneri se numără şi experienţa în atragerea fondurilor europene acumulată în perioadă cât ea a condus Ministerul Dezvoltării.

Agenţia France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică, în condiţiile în care liderul PSD ar fi dorit să ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opoziţiei preşedintelui Klaus Iohannis care invocă legea ce nu permite persoanelor condamnate penal să deţină un post în guvern.

Dar mass-media internaţională menţionează şi posibilitatea revizuirii în perspectivă a acestei legi pe care Dragnea o consideră neconstituţională, întrucât ea prevede o sancţiune 'pe viaţă', astfel încât liderul PSD să poată totuşi deveni prim-ministru.

Agenţia germană DPA menţionează în acest context declaraţia prin care Liviu Dragnea a subliniat că, chiar dacă nu ocupă postul de premier, îi revine responsabilitatea politică pentru activitatea guvernului şi nu va renunţa la această responsabilitate. Aceeaşi agenţie de presă mai remarcă faptul că România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman deşi numai 0,3% din populaţia ei este de confesiune musulmană. AGERPRES/

Te-ar putea interesa și: