Masca devine din nou obligatorie începând de vineri în Spitalul Județean Satu Mare. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii numărului de viroze, cazuri de gripă și infecții COVID-19.

În plus, pacienții vor fi limitați la un singur vizitator pe zi, iar durata vizitelor se reduce la 10 minute/persoană.

La Spitalul Județean Bistrița-Năsăud, se impune obligativitatea purtării măștii în incinta unității medicale. Începând de joi, vizitele la pacienții internați în secțiile de Boli Infecțioase, Pneumologie și Pediatrie au fost suspendate.

Gripele și COVID-19 impun masca de protecție

Valul de cazuri de viroze, gripă și COVID-19 a condus la adoptarea unor măsuri drastice în Spitalul Județean Satu Mare. Acestea includ reducerea timpului alocat vizitelor.

Totodată, a fost impusă obligativitatea purtării măștii chirurgicale în incinta spitalului. Masca de protecție va fi impusă atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți și aparținători.

spital
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsurile luate în spitalele din România

Conducerea spitalului a comunicat că, în contextul actual al situației epidemiologice, se aplică următoarele reguli:

  • toate persoanele intrând în locațiile SJUSM, inclusiv Ambulatoriul de specialitate, trebuie să poarte masca de protecție;
  • pacienții și aparținătorii care se prezintă la consultații sau internări trebuie să poarte mască;
  • vizitele aparținătorilor la bolnavi sunt limitate la o singură persoană pentru fiecare pacient, cu o durată de maxim 10 minute între orele 16:00-17:00, zilnic, cu excepții pentru anumite secții;
  • pentru secțiile cu risc, precum Neonatologie, Obstetrică, Pediatrie, vizitatorii sunt admiși doar în spațiile desemnate.

La Bistrița-Năsăud au fost suspendate vizitele la pacienți

De asemenea, Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a luat măsuri similare. Aici au fost suspendate vizitele la pacienții internați în secțiile Boli Infecțioase, Pneumologie și Pediatrie. În plus a fost reintrodusă obligativitatea purtării măștii chirurgicale.

Conform sursei menționate, în celelalte secții, programul de vizită se desfășoară de luni până duminică și în sărbătorile legale între orele 13.00-17.00. La Secția ATI, programul de vizită este de luni până duminică, între orele 11.30-12.30 şi 13.00-14.00.

Echipamentul de protecție poate fi mai mult decât masca

Pentru pacienții critici, vizitele sunt posibile și în afara intervalului orar menționat, cu cerere aprobată de medicul șef de secție și medicul curant sau medicul de gardă (după caz).

Unitatea medicală precizează că este obligatorie purtarea măștii de protecție facială pe tot parcursul vizitei în spital. Suplimentar, în funcție de patologia pacientului vizitat, la îndrumarea personalului medical, echipamentul de protecție poate fi mai mult decât masca facială.

De asemenea, potrivit prevederilor legale, este interzisă vizitarea pacienților de către aparținătorii care prezintă semne clinice de infecții acute, motiv pentru care aceștia sunt rugați să evite vizitele la patul bolnavului, pentru a preveni transmiterea infecţiilor. Toate aceste informații au fost date de reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.