Românii au ajuns într-o situație fără precedent în această iarnă. Prețurile la gaze, dar și la energia electrică au înregistrat niveluri record, iar Guvernul a venit în ajutorul acestora, cu mai multe măsuri de sprijin.

Una dintre ele a fost deja aplicată și prevede compensarea facturilor. Într-un interviu acordat pentru Agerpres, ministrul Marius Budăi, a dat detalii în acest sens.

Potrivită acestuia, Ministerul Muncii a plătit până acum furnizorilor de energie peste 1,1 miliarde de lei pentru a compensa creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici.

Peste 1,1 miliarde de lei au fost plătite pentru compensarea facturilor

În ceea ce privește numărul furnizorilor, ministrul a explicat că suma de peste 1 miliard de lei a ajuns la 307 furnizori de energie electrică din România, reprezentând compensarea energiei facturată populaţiei pe perioada noiembrie 2021- martie 2022.

Marius Budăi susține că suma este extrem de importantă și a venit din partea Guvernului, având în vedere situația fără precedent în care țara s-a aflat în ultimele luni. Totodată, el a adăugat că vor fi luate și alte pachete de măsuri sociale, dar și economice, evident, în sprijinul populației.

„Aceasta este o sumă extrem de importantă care nu a ieşit din buzunarele noastre, a cetăţenilor români. A pus-o Guvernul şi am compensat astfel ceea ce am promis că vom compensa. E o măsură de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. Vom vedea în continuare ce măsuri se vor lua.

Marcel Ciolacu a fost extrem de clar şi a spus că gândim în continuare pachete de măsuri sociale şi economice pentru a veni în sprijinul populaţiei”, a mai spus ministrul.

Marcel Ciolacu, despre prelungirea măsurilor privind compensarea facturilor

Referitor la declarațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, acesta a fost întrebat la finalul săptămânii trecute în legătură cu ce se va întâmpla cu facturile românilor după ce se termină perioada de compensare a prețurilor la energie electrică.

În acest sens, el preciza că cel mai probabil măsurile vor fi prelungite. „Este foarte posibil ca aceste masuri sa se prelungească. Mai mult ca sigur va spun ca cel puțin în zona de compensare energie electrica categoric ca se vor prelungi”, spunea liderul PSD.

Totodată, el mai precizat atunci că pentru ca o familie să aibă un trai decent, aceasta ar trebui să încaseze lunar minim 3.000 de lei, Ciolacu adăugând că în prezent România ocupă penultimul loc la riscul de sărăcie.

„Cred că o familie ar trebui să aibă un venit împreună peste 3.000 de lei (un salariu de 3.000 lei de persoană – n.red. ), în acest moment, minim. Ce este cel mai grav este că noi suntem penultimul stat la riscul de sărăcie”, mai declara Marcel Ciolacu.