Ministrul Muncii a anunțat calendarul majorării pensiilor și salariilor în fața Parlamentului, în cursul zilei de luni, 21 noiembrie.

Referitor la majorarea pensiilor românilor, partidele care formează coaliția de guvernare au venit cu mai multe propuneri, așa că avem majorare cu 6,2%, 11,9% sau 15%.

Oficialul român a mai vorbit și despre Memorandumul cu tema Contractarea serviciilor de asistență tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii, acesta fiind adoptat la data de 28 decembrie 2021. Nu în ultimul rând, este vorba și despre implementarea mai multor măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente reformei.

„În cadrul acestui memorandum se face referire și la jalonul 215 în înțelesul cuprinderilor celor șase categorii”, a spus ministrul.

Întâlniri cu reprezentanții Băncii Mondiale

Ministrul Marius Budăi a mai spus că au fost demarate mai multe discuții tehnice cu reprezentanții Băncii Mondiale, în luna ianuarie a acestui an, cu privire la elaborarea proiectului, dar și cu reprezentanții interesați și coeinteresați, reprezentanții celor șase legi.

Ministrul Muncii a scos în evidență că a mai fost nevoie de încă un memorandum în Guvern, fiind vorba despre cel care conținea prevederi referitoare la încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului de pensii.

În luna iulie a acestui an au mai fost derulate alte întâlniri tehnice cu experții Băncii Mondiale, cu scopul de a fi identificată o nouă modalitate de elaborare. Ulterior, la data de 13 septembrie, a avut loc reuniunea Comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii și a reformei pensiilor și indemnizațiilor plătite în baza unor legi speciale, o reuniune care a avut loc la sediul Ministerului Muncii.

„La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Muncii, Curții de Conturi, Curții Constituționale, Camera Deputaților, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului, precum și reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, cu același scop de a continua în culegerea de date și implementarea mai departe a acestei legislații. Toatre instituțiile interesate și enumerate mai sus au trimis puncte de vedere Ministerului Muncii, iar în 21 septembrie 2022 a avut loc o întâlnitre tehnică între reprezentanții Ministerului Muncii, Casa de Pensii, Banca Mondială , Ministerul Investițiilor, și serviciile CE”, a adăugat Marius Budăi.

Concluziile vor veni în câteva zile

Șeful de la Muncă a mai spus că a avut loc o întâlnire între prim-ministrul Nicolae Ciucă, reprezentanții Ministerului Muncii și reprezentanții Băncii Mondiale, în cursul lunii octombrie, iar luna aceasta a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și reprezentanți ai Comisiei Europene.

„Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect care deja este pe final vă asigur că îndeplinește toate criteriile din PNRR”, a mai spus Marius Budăi.