Relansarea economică în zona euro se consolidează, dar există în continuare probleme pe piaţa muncii, creşterea productivităţii este modestă, iar riscurile rămân orientate în jos, a declarat Mario Draghi cu ocazia unei audieri în comisia economică a parlamentului European. 

"Sprijinul oferit de măsurile noastre de politică monetară este în continuare necesar dacă vrem ca rata inflaţiei să se apropie de obiectivul nostru cu suficientă încredere şi într-o manieră sustenabilă. Strategia noastră de politică monetară prescrie ce trebuie să facem şi nu să reacţionăm la evoluţiile punctuale sau la creşterile temporare ale inflaţiei. De acea continuăm să ne uităm dincolo de modificările în rata armonizată a inflaţiei dacă credem că acestea nu afectează în mod durabil perspectiva pe termen mediu pentru stabilitatea preţurilor", a spus Draghi. 

În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflaţiei în zona euro a până la 1,8%, de la 1,1% în luna decembrie 2016, şi este posibil ca în lunile următoare să treacă peste obiectivul ţintă al BCE, care vrea să menţină creşterea preţurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. În schimb, inflaţia de bază, care exclude elementele volatile precum preţurile la energie şi alimente, este în continuare scăzută, iar Draghi a atras atenţia asupra tendinţelor de bază ca un motiv principal pentru continuarea suportului monetar. 

"Până acum presiunile privind inflaţia de bază rămân limitate şi sunt aşteptate să crească doar treptat în perioada următoare", a spus preşedintele BCE. 

Comentariile lui Mario Draghi sugerează că o încetare a achiziţiilor de active ale BCE nu va fi adoptată în lunile următoare. În luna decembrie BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă şi a subliniat că va continua să cumpere, lunar, active în valoare de 80 de miliarde de euro până în luna martie, urmând ca ulterior mărimea achiziţiilor să fie redusă la 60 de miliarde de euro pe lună până la finele acestui an.

AGERPRES