Partidul lui Marine Le Pen plătește peste 10 milioane lire sterline unei companii militare rusești supuse sancțiunilor SUA, suma înscriindu-se în acordul de reeșalonare a unui împrumut pe care o bancă din Moscova l-a acordat Adunării Naționale.

Înaintea alegerilor de duminică, alegătorii urmau să decidă dacă următorul președinte al Franței va fi Marine Le Pen, care și-a exprimat de multe ori admirația față de Vladimir Putin, sau Emmanuel Macron.

Dezvăluirea va provoca noi dubii, mulți întrebându-se dacă nu cumva Le Pen este prea apropiată de Moscova. Macron a spus despre președintele rus că ar fi „bancherul” lui Le Pen, scrie ziarul britanic The Telegraph.

Marine Le Pen a făcut un credit bancar de 8 milioane de lire sterline la First Czech-Russian Bank

Potrivit unor relatări apărute în The Wall Street Journal, atât din documente ale guvernului francez, cât și din documente ale guvernului rus, reieșea că firma Aviazapchast JSC a preluat creditul de aproape 8 milioane de lire sterline oferit de First Czech-Russian Bank începând din 2016, când această bancă a dat faliment.

Le Pen afirmă că a trebuit să facă acest împrumut din cauză că băncile franceze nu au dorit să crediteze Adunarea Națională, de extremă-dreaptă, un partid pe care ea l-a calificat drept “sărac”.

Creditul a fost contractat în 2014, la șase luni după ce Rusia a anexat Crimeea cu ocazia primei sale invazii în Ucraina. Potrivit legislației franceze, băncile și companiile străine nu pot finanța campanii electorale, dar pot acorda credite.

Compania Aviazapchast, cu sediul la Moscova, oferă avioane militare rusești și piese de schimb în Orientul Mijlociu, Africa și Asia, ea modernizând totodată avioanele Siriei.

Firma nu a fost sancționată din cauza războiului din Ucraina, dar, în noiembrie 2020, Washingtonul i-a impus sancțiuni din cauză că a încălcat o lege prin care SUA interzic vânzările de armament către Iran, Coreea de Nord și Siria.

Compania Aviazapchast a fost înființată în 1968, ca linie de export a Ministerului Aviației din URSS, și a fost privatizată în 1994, la trei ani după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În 2013, ea a primit licență din partea Ministerului rus al Apărării, fiind autorizată “să producă, să testeze, să instaleze, să repare și să vândă armament și aparatură militară”, dar tot ea se ocupă și de aviația civilă.

Preluarea unor credite nu se înscrie printre afacerile sale, după cum a relatat The Wall Street Journal în urma examinării unor rapoarte ale companiei.

Macron către Le Pen: Interesele dvs. sunt legate de niște oameni apropiați puterii ruse

Potrivit articolului din The Wall Street Journal, în iunie 2020, în urma unei plângeri de neplată înaintate unei instanțe de arbitraj de la Moscova, Adunarea Națională și Aviazapchast au convenit că partidul va putea achita creditul de 12 milioane lire sterline și dobânzile aferente în rate trimestriale, până în anul 2028.

Acordul permitea partidului lui Le Pen, înglodat în datorii, să păstreze lichidități pentru campania electorală, mutând termenul-limită inițial de achitare, care fusese în septembrie 2019. Atât acordul originar cu banca rusă, cât și cel convenit cu Aviazapchast prevăd o dobândă de 6%.

Potrivit ziarului The Wall Street Journal, Adunarea Națională, Le Pen și Aviazapchast, proprietatea omului de afaceri rus Valerii Zaharenkov, au refuzat să comenteze problema.

“Nu puteți apăra corect interesele Franței în toată această problemă, pentru că interesele dvs. sunt legate de niște oameni apropiați puterii ruse”, i-a spus Macron lui Le Pen în timpul dezbaterii TV de miercuri.

Contracandidata sa i-a spus că ea este o “femeie complet și total liberă”, după care a adăugat: “Nu am altă dependență decât aceea de a-mi achita împrumutul”.

Pentru campania sa electorală, Le Pen a mai luat un împrumut de 9 milioane lire sterline și de la banca MKB, din Ungaria, printre ai cărei acționari se numără oameni de afaceri apropiați premierului naționalist Viktor Orban.

Orban a amenințat că va bloca sancțiunile UE asupra exporturilor rusești de petrol și gaze și a refuzat să aprobe trecerea prin Ungaria a transporturilor de armament occidental destinat Ucrainei.

Le Pen este împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei

Le Pen a spus și ea că va vota împotriva sancțiunilor care l-ar împiedica pe Putin să-și finanțeze mașina de război, ea întrebându-se totodată dacă ar fi înțelept să se trimită armament Ucrainei atâta vreme cât Franța ar putea fi atrasă într-un război cu Rusia.

Le Pen a condamnat invazia rusească și atacul asupra Donbasului. Ea a pledat pentru o apropiere între NATO și Rusia, de îndată ce se va ajunge la pace.

Cel mai recent în luna februarie, dna Le Pen susținea că Putin nu plănuiește invadarea Ucrainei. După anexarea Crimeii din 2014, europarlamentarii din grupul său au votat împotriva rezoluției Parlamentului European prin care se cerea sancționarea Moscovei.

Săptămâna trecută, OLAF, organul UE antifraudă, îi acuza pe dna Le Pen și pe alți membri ai Adunării Naționale că ar fi folosit într-un mod nepermis peste jumătate de milion de lire sterline din fondurile europene.

Potrivit celor de la OLAF, fondurile, care sunt destinate exclusiv finanțării politicilor UE, au fost folosite în interesul partidului – acuzații pe care dna Le Pen și partidul său le resping.