Potrivit registrelor Curţii Europene de Justiţie, în ultimele săptămâni, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE şi La Banque Postale au depus recursuri prin care contestă modul în care BCE calculează nivelul rezervelor. Potrivit surselor, băncile franceze consideră că nu trebuie să pună în rezervă o parte din fondurile lor proprii în raport cu depozitele pe care le-au colectat prin Livret A sau Livret de développement durable (LDD) şi pe care ulterior le-au transferat la banca de stat Caisse des Dépôts et Consignations (CDC). 

Această acţiune în justiţie intervine într-un context în care băncile franceze vor trebui să respecte, începând din 2018, o serie de norme care le obligă să păstreze în rezervă cel puţin 3% din activele lor totale. Însă, potrivit unei surse din apropierea Curţii Europene de Justiţie, procedura juridică demarată de băncile franceze ar putea dura aproximativ doi ani, ceea ce înseamnă că o decizie nu va veni înainte de intrarea în vigoare a pragului minim de 3%. 

Conturile de economii scutite de taxe cum sunt Livret A sunt foarte utilizate de micii deponenţi din Franţa şi, la finele anului trecut, astfel de conturi aveau o valoare de 400 miliarde de euro. Aproximativ jumătate din aceşti bani erau plasaţi de băncile franceze la Caisse des Dépôts et Consignation, care utilizează fondurile pentru a investi în locuinţe publice şi alte proiecte publice. Băncile franceze susţin că expunerea lor la CDC nu ar trebui inclusă în modul de calcul al raportului lor de îndatorare, un indicator al raportului dintre capitalul unei bănci şi activele sale totale. 

BCE a mai fost acţionată în justiţie pentru programele sale de achiziţie de obligaţiuni, precum şi de micile bănci care au încercat să scape de supervizarea acesteia. Însă acesta este primul caz în care sunt implicate o serie de mari bănci din zona euro, dar şi primul caz de confruntare dintre elita financiară a Franţei şi agenţia de supervizare bancară din cadrul BCE, condusă de fostul preşedinte al Autorităţii de Reglementare Bancară din Franţa, Daniele Nouy. 

AGERPRES