Potrivit unui comunicat al DGV, pe 7 aprilie 2016, inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanţa sud, acţionând în baza analizei de risc, au procedat la efectuarea controlului amănunţit a unui container sosit din China cu mărfuri pentru o societate comercială cu sediul în Cluj-Napoca. 

Ca urmare a controlului fizic de specialitate efectuat, inspectorii vamali au reţinut 450 seturi lenjerii de pat (cuvertură şi una sau două feţe de pernă), bunuri susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală a mărcilor Burberry şi Louis Vuitton – Damier Canvas. 

Dacă ar fi fost comercializate la preţul bunului original, marfa ar fi valorat aproximativ 405.000 euro. 

"Conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 608/2013 şi a Legii nr. 344/2005 privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operaţiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reţinut bunurile contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun'', se menţionează în comunicatul DGV. 

Tot pe 7 aprilie, un număr de 73.000 de ţigarete diverse mărci şi un autoturism au fost reţinute în vederea confiscării de inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Halmeu cu ajutorul lui Tora, câinele specializat în detecţia de tutun şi produse din tutun. 

Astfel, în data de 7.04.2016, orele 19,20, s-a prezentat la intrarea în ţară autoturismul marca Audi A4 înmatriculat în România. La controlul vamal, câinele Tora, specializat în detecţia de tutun şi produse din tutun, a avut reacţie la bara din faţă, bord şi la scaunele din faţă. 

În urma efectuării controlului vamal, inspectorii au descoperit ascunse şi nedeclarate în bordul autoturismului, în spătarele scaunelor din faţă şi într-un locaş special amenajat în rezervorul autoturismului, cantitatea de 73.000 de bucăţi ţigarete diverse mărci. Ţigările descoperite în rezervorul autoturismului au fost depistate prin scanarea rezervorului cu ajutorul instalaţiei Rapiscan X-ray. 

Întreaga cantitate de ţigarete şi autoturismul au fost reţinute în vederea confiscării, aplicându-se totodată şi o amendă contravenţională în valoare de 7.500 lei, în conformitate cu prevederile art. 653, alin. 2, din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României aprobat prin HG 707/2006 (cu modificările şi completările ulterioare). 

De asemenea, în perioada 6-10 aprilie, inspectorii vamali de la Biroului Vamal de Frontieră Siret au confiscat 201.000 ţigarete de contrabandă marca Rothmans, un autoturism marca "Peugeot 607" şi un microbuz marca "Mercedes Benz 212" şi au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum de 20.000 lei. 

Potrivit DGV, pe 6 aprilie, ora 22,30, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară, autoturismul marca "Peugeot 607". În urma efectuării controlului vamal, s-au găsit ascunse şi nedeclarate în locaşuri special amenajate, în praguri şi aripile laterale, 84.000 bucăţi ţigarete marca Rothmans. 

Contravenientul a fost sancţionat cu amendă contravenţională de 10.000 lei, ţigaretele au fost reţinute în vederea confiscării, iar autoturismul confiscat. 

În plus, în data de 10 aprilie, la ora 22,00, în urma efectuării controlului vamal amănunţit asupra unui microbuz marca "Mercedes Benz 212", care circula pe ruta Ucraina – România, s-au găsit ascunse şi nedeclarate în locaşuri special amenajate în tavan, pereţii laterali, prin decuparea acestora, un număr de 117.000 bucăţi ţigarete marca Rothmans. 

Persoana implicată in săvârşirea faptei a fost sancţionată contravenţional în conformitate cu prevederile art. 653 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin HG nr. 707/2006 (cu modificările şi completările ulterioare) cu amendă în valoare de 10.000 de lei, ţigaretele au fost reţinute în vederea confiscării, iar mijlocul de transport confiscat. 

AGERPRES