Sistemul lui Wang îmbunătățește disponibilitatea aerului proaspăt în cabină cu mai mult de 190% reducând în același timp concentrațiainhalării agenților patogenicu până la 55 de ori față de modele convenționale. Sistemul poate fi încorporat cu ușurință în avioanele existente, fără costuri mari. Wang a primit Premiul Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în onoarea co-fondatorului Intel.

Nicole Ticea, de 16 ani, dinCanada a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unui dispozitiv accesibil, ușor de utilizat în combaterea ratei ridicate a infecției nediagnosticate cu HIV în comunitățile cu venituri reduse. Dispozitivul de unică folosință nu necesită utilizarea energiei electrice și oferă rezultate într-o oră, iar realizarea lui este așteptată să coste mai puțin de 5 dolari. Ticea a înființat deja propria companie care a primit recent o finanțare de 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea dispozitivului.

Karan Jerath (18 ani) din Friendswood, Texas,a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru pentru rafinarea și testarea unui sistem care să permită refacerea rapidă și în siguranță a unei conducte submarine de petrol în urma unui explozii. Jerath a dezvoltat o carcasă de izolare mai bună care separă gazele naturaleși petrolul de apa oceanului, poate sta la diferite adâncimi, avea variate dimensiuni și compoziții fluide și poate preveni formarea potențialei colmatări a metanului hidrat.

“Intel consideră că tinerii sunt cheia viitoarelor inovații și că pentru a face față provocărilor globale de mâine, avem nevoie ca elevi din toate mediile să se implice în știință, tehnologie, inginerie și matematică”, a declarat Wendy Hawkins, directorul executiv al Fundației Intel. “Sperăm ca acești câștigători să inspire și alți tineri să își urmeze interesele în aceste domenii și să-și foloseascăingeniozitatea,curiozitatea și creativitatea pentru binele comun”, a mai spus Hawkins.

Ediția acestui an a Intel ISEF a adunat aproximativ 1.700 de tineri din 422 de târguri afiliate din peste 75 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 20 de câștigători la secțiunea"Cel mai bun din categoria", care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu granturi de câte 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.

România a fost reprezentată la ediția din acest an  aIntel ISEFde șase elevi din București și Solca, județul Suceava. În 2013, marele premiu al competiției Intel ISEF, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, a fost câștigat de Ionuț Budișteanu, din Râmnicu Vâlcea, pentru proiectul său bazat pe inteligență artificială, mașina fără șofer.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) premiază pe cei mai promițători elevi pasionați de știință, inventatori și ingineri. Finaliștii sunt selectați anual la sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la fața locului cu mai mult de 1.000 de jurați de la aproape fiecare disciplină științifică, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a șase ani de experiență profesională relevantă într-una dintre disciplinele științifice.