Potrivit presei britanice, Ministerul responsabil pentru Brexit va detalia această poziţie într-un document cu privire la Galileo ce ar urma să fie dat joi publicităţii.

Potrivit surselor, programul Galileo a devenit un subiect de dispută în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE, negocieri care au fost reluate săptămâna aceasta la Bruxelles.

Galileo este destinat să devină rivalul sistemului global de poziţionare (GPS) dezvoltat şi controlat de SUA, sistem care este utilizat de milioane de dispozitive din întreaga lume. Galileo a fost lansat în 2003 şi urmează să devină complet operaţional în 2026.

La începutul lunii mai UE a lăsat să se înţeleagă că în viitor firmele britanice ar putea fi împiedicate să participe la procedurile de depunere de oferte pentru contractele care au legătură cu programul Galileo, un sistem evaluat la 10 miliarde de euro. Însă Marea Britanie joacă un rol important în dezvoltarea sistemului Galileo şi a anunţat că intenţionează să participe la dezvoltarea programului chiar şi după ieşirea din UE, în luna martie 2019. AGERPRES