Banca Angliei trebuie să continue programul de tipărire de bani pentru cumpărarea de active din piaţă, deoarece sistemul financiar nu s-a redresat complet, a declarat un membru al comitetului de politică monetară din cadrul instituţiei britanice, citat de Mediafax.

Adam Posen a mai afirmat, într-un interviu pentru Sunday Times, că guvernul ar trebui să analizeze posibilitatea de a limita anvergura grupurilor financiare, pentru a se evita mai uşor o viitoare criză.

Decizia de plafonare sau extindere a programul de „relaxare cantitativă”, prin care Banca Angliei creşte lichiditatea din sistemul financiar prin cumpărarea de titluri de stat şi alte instrumente financiare din piaţă. va fi luată numai pe baza unei evoluţii favorabile a ratei inflaţiei şi unei relansări economice solide, a arătat oficialul.

„Cred că dacă e să analizăm situaţia actuală, încă nu am ajuns în acel punct”, a afirmat Posen, referindu-se la încheierea programului de lichiditate.

Banca centrală a Marii Britanii a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară la 0,5%, minim record în istoria de 300 de ani a instituţiei, şi a lansat programul de „relaxare” de 175 miliarde de lire sterline.

Instituţia va anunţa pe 5 noiembrie dacă intenţionează să încheie programul după atingerea sumei sau să majoreze fondurile alocate.

SURSA: Mediafax