În conformitate cu acest program, intitulat ‘Help to Buy’, potenţialii cumpărători vor trebui să vină cu un avans de doar 5% din valoarea locuinţei faţă de nivelul standard de 20% pe care îl solicită majoritatea băncilor. Guvernul va garanta restul de 15% în eventualitatea intrării în incapacitate de plată. În schimbul garanţiei, Guvernul va percepe un comision de până la 0,9% din valoarea creditului. Acest comision este destinat să acopere eventualele pierderi pentru contribuabili, dacă debitorii intră în faliment, şi totodată să respecte prevederile Uniunii Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat.

Premierul britanic David Cameron şi ministrul său de Finanţe, George Osborne, au luat decizia de a avansa lansarea programului pentru săptămâna aceasta, în loc de începutul lunii ianuarie 2014 cum era programat iniţial. Oficialii susţin că acest program îi va ajuta pe cei care nu au acces pe piaţa imobiliară din cauza depozitelor mari cerute de bănci şi totodată au respins acuzaţiile potrivit cărora programul va da naştere unei bule speculative pe piaţa imobiliară. În schimb, criticii spun că planul a fost pus rapid în practică pentru a da Guvernului un impuls înaintea alegerilor generale din 2015, la fel cum fostul premier conservator Margaret Thatcher a profitat de popularitatea unui program care în anii 1980 a permis persoanelor să cumpere locuinţele închiriate de la autorităţile locale.

Deocamdată, băncile RBS şi Lloyds, ambele controlate parţial de Guvern, au anunţat că vor începe să promoveze creditele ipotecare de tip ‘Help to Buy’ în cursul acestei săptămâni. De asemenea, alte bănci mici precum Virgin Money şi Aldermore au fost şi ele de acord să se înscrie în acest program. Însă mari bănci precum Barclays şi HSBC vor să calculeze cât de mult capital vor trebui să pună deoparte pentru a acoperi creditele înainte de a se alătura şi ele acestui program.
Sursa: Agerpres