Afectate de criza din zona euro, băncile britanice nu mai posedă finanţarea necesară pentru a acorda împrumuturi pentru afaceri, acest lucru amintind de criza care a urmat colapsului băncii Lehman Brothers.

Guvernatorul Bank of England, Sir Mervyn King, a afirmat că, din cauza crizei din zona euro, gospodăriile, companiile şi băncile se confruntă cu o perioadă foarte nesigură, inclusiv o posibilă reintrare în recesiune. Acesta a adăugat că nu se poate şti care va fi rezultatul situaţiei: ‘În ultimii trei ani, am asistat la evenimente extraordinare. Cine ştie ce se va întâmpla mâine, ca să nu mai vorbim de luna viitoare?’

Sir King a apreciat însă că pieţele nu ar trebui să fie ‘prea îngrijorate’ în legătură cu finanţarea băncilor, asigurând că băncile britanice sunt mai puternice decât celelalte bănci europene.

Un raport asupra inflaţiei emis de Bank of England a avertizat asupra faptului că, dacă băncile nu reuşesc să găsească fonduri suficiente, ‘sumele pe care acestea le împrumută gospodăriilor şi companiilor se va micşora, prin reduceri ale disponibilităţii creditelor sau creşteri ale ratelor dobânzii’.

‘Prevenirea unei a doua crize a creditelor va depinde de capacitatea zonei euro de a găsi o soluţie la problemele sale cu datoriile’, a afirmat Sir Mervyn, adăugând: ‘Începând cu luna august, pieţele publice au fost, în general, închise, acest lucru fiind, în parte, un răspuns la neliniştea în ceea ce priveşte zona euro’.

Bank of England şi-a micşorat prognoza de creştere economică din acest an de la 1,7% la 1%, reducându-o la jumătate pe cea pentru anul viitor, de la 2,2% la doar 1%.