Se ştia că Dominic Cummings este omul esențial în dispozitivul lui Boris Johnson. Dar vigoarea cu care prim-ministrul îl apără arată cât de important este pentru el, indispensabil chiar pentru a guverna. Presiunea continuă să crească pentru a cere plecarea principalului său consilier, acuzat că a încălcat regulile de izolare. Dar Boris Johnson a spus, duminică seară, că dl.Cummings s-a comportat cu „responsabilitate și integritate”. El refuză „să-l arunce la câini”, așa cum le-a mărturisit apropiaţilor săi.

Dezvăluirile presei britanice au încins spiritele vineri seara. Cazul datează de la sfârșitul lunii martie. Potrivit publicaţiilor „The Daily Mirror” și „The Guardian”, Dominic Cummings și-a părăsit domiciliul din Londra pentru a merge la părinții săi septuagenarti în Durham, în nord-estul Angliei, când avea simptome de coronavirus. O călătorie de 400 de kilometri, în plină izolare. În faţa casei sale din nordul Londrei, consilierul special le-a spus reporterilor că s-a comportat „într-un mod rezonabil și legal”. „Cui îi pasă de aparenţe? Contează să faci ceea ce este corect …”, a spus el, potrivit Le Figaro.

Downing Street s-a străduit tot weekendul să contracareze atacurile și a denunţat „afirmații false făcute de ziare militante”. Un purtător de cuvânt a dat asigurări că dl. Cummings nu a încălcat regulile, ci a avut nevoie de ajutor pentru îngrijirea fiului său. „El şi-a urmat instinctul ca orice tată”, a spus Boris Johnson. Totuşi, poliția ar fi trebuit să emită un memento de reguli la 31 martie. Și noi informații au venit  să submineze apărarea guvernului, duminică. Potrivit acelorași ziare, Cummings a fost văzut din nou la Durham pe 19 aprilie, la cinci zile de la întoarcerea sa la Londra, pentru a se întoarce la muncă după recuperarea sa. De asemenea, s-a spus că a fost văzut pe 12 aprilie, în duminica Paștelui, la Castelul Barnard, la aproximativ 50 de kilometri de Durham.

Britanicii cer o anchetă

Opoziția a cerut imediat o anchetă. „Poporul britanic nu se așteaptă să existe o lege pentru el și o altă lege pentru Dominic Cummings”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Laburist. Liderul separatist scoțian din Westminster, Ian Blackford a punctat că acesta trebuie „să demisioneze sau să fie concediat”. Mai enervant pentru guvern este faptul că o serie de parlamentari conservatori s-au alăturat acestui apel de demisie, inclusiv influentul Steve Baker. „Cu siguranță, el nu este indispensabil, cred că acesta este sfârşitul drumului său”, a declarat acest brexiter dur pe postul Sky News

Dominic Cummings este de mult timp o figură controversată. Atotputernic, adevăratul om forte al echipei Johnson este cunoscut ca fiind cel care trage toate sforile din umbră. Pentru detractorii săi, el este geniul malefic al „BoJo”. Chiar și în rândurile conservatoare, i se critică autoritarismul excesiv, brutalitatea, aroganța și gustul pentru manipulare. Considerat un aventurier politic, un pic anarhist, lui „Dom” îi place să rupă codurile și să zguduie „sistemul”. Supranumit „cardinalul Brexitului”, acest bărbat în vârstă de 48 de ani este inventatorul sloganului „Take back control” („Regăsirea controlului”) și arhitectul victoriei susținătorilor divorțului cu UE la referendumul din 2016. El a fost cel care a găsit formula câștigătoare a alegerilor din decembrie trecut „Get Brexit done” („Să realizăm Brexitul”). În februarie, el a provocat plecarea ministrului Finanțelor, Sajid Javid, preluând de facto controlul Trezoreriei.

Plecarea lui ar fi o lovitură grea pentru Boris Johnson, deoarece Cummings este marele organizator al strategiei sale politice. Dar pentru premier, în acest context al eforturilor solicitate britanicilor, nu este atât de ușor să „recâștige controlul” asupra situației.