Convenind săptămâna trecută să demareze a doua etapă a negocierilor asupra ieşirii din UE, reuniunea de marţi a cabinetului de la Londra marchează începutul următoarei bătălii a Theresei May cu privire la Brexit: ce fel de relaţie pe termen lung va avea Marea Britanie cu blocul european. 

Pentru a lua o decizie în această privinţă, May trebuie să gestioneze divergenţe majore în Marea Britanie, inclusiv printre miniştrii de prim rang, şi să decidă dacă să alinieze viitorul economic al ţării la UE sau să se separe cu totul de blocul european şi să caute un rol mai global pentru ţara sa. 

"Potrivit premierului, obiectivul este clar: un acord care să asigure cel mai bun comerţ posibil cu UE, să-i permită Marii Britanii să stabilească reguli corecte pentru situaţia noastră şi să faciliteze acorduri comerciale ambiţioase cu ţări terţe", a explicat purtătorul de cuvânt al şefei executivului britanic, transmite Agerpres. 

Reuniunea cabinetului britanic a durat aproape două ore, timp în care 25 de miniştri s-au pronunţat pe acest subiect, în contextul dezbaterii politice din ţară referitoare la 'divorţul' de UE. A fost pentru prima dată când cabinetul britanic a discutat despre aşa-zisa 'stare finală' a negocierilor după referendumul privind ieşirea din UE, consultare populară desfăşurată în iunie anul trecut. 

Întrebat dacă a existat un acord cu privire la obiectivele-cheie ale Theresei May, purtătorul de cuvânt al acesteia a răspuns: "Da, este clar că dorim să reuşim. A fost o discuţie bună, clară, detaliată, la care a contribuit marea majoritate a cabinetului". 

Purtătorul de cuvânt a menţionat că Theresa May a respins un parteneriat economic final cu UE modelat pe Spaţiul Economic European şi că scopul ei este de a încheia un acord mai ambiţios decât cel semnat între Canada şi UE anul trecut. 

"Ministrul pentru Brexit (David Davis) şi premierul au spus foarte clar că Marea Britanie trebuie să aspire la un acord adecvat", a adăugat el.