Din păcate însă, deocamdată, în condițiile cauzate de pandemia de coronavirus și ale controverselor generate de plecarea muncitorilor români în Germania, Dan Mihalache susține n-ar vrea să implice statul român în asemenea discuții.

Totuțși, pe viitor, diplomatul nu exclude o eventuală înțelegere bilaterală pe această temă.

„Am primit diverse semnale, și din Scoția, și din partea de sud a Marii Britanii, în care e vorba mai ales de nevoia de muncitori sezonieri care să se ocupe de cules recolte. E un anumit tip de îngrijorare, mai ales în zona de agricultură din Marea Britanie față de ceea ce va însemna lipsa de forță de muncă. Eu n-am dorit până în momentul de față să implicăm statul român într-un asemenea dialog, pentru că mi se pare că lucrurile trebuie să se așeze pe un făgaș normal și să vedem pe viitor cum ele pot fi organizate și în beneficiul muncitorilor români, și în beneficiul economic, însă acum mi se pare prematur și vedeți ce reacții de polarizare a generat toată povestea cu transferul forței de muncă din Germania. Cred că în momentul de față trebuie să ne ferim să încurajăm mișcarea unui număr important de oameni dintr-o parte în alta. Ceea ce va fi în viitor vom vedea”, a declarat pentru Digi24 ambasadorul Marii Britanii la Londra, Dan Mihalache.

Discția vine în contextul în care, în ultimele zile sute de români au plecat la muncă în Germania în baza unui acord între guvernele din cele două ţări.

Totodată, o solicitare pentru muncitori români a fost făcută şi de autorităţile din Italia.