Vânzările de şampanie către Marea Britanie ar urma să scadă cu 10% anul acesta, a afirmat preşedintele UMC, Jean-Marie Barillere. Acesta a adăugat: "Din cauza încetinirii economiei Regatului Unit, oamenii sunt mai puţin înclinaţi să cheltuiască pe produse de lux". 

Datele publicate de asociaţia patronală CIVC din Franţa arată că vânzările către Marea Britanie au înregistrat în 2016 un declin de 9%, la 31,2 milioane de sticle. În schimb, livrările către Statele Unite, a doua mare piaţă de export, au înregistrat în 2016 un avans de 6,3%, iar în funcţie de valoare exporturile au urcat cu 4,9%. 

Anul acesta, cel mai mare importator de şampanie ar putea fi Statele Unite, care deja sunt pe primul loc în funcţie de valoarea importurilor. 

De la votul din 23 iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE, lira sterlină s-a depreciat cu 14% faţă de euro şi cu 10% faţă de dolar. 

Printre brandurile de şampanie reprezentate de UMC se află Moet & Chandon, Veuve Clicquot şi Ruinart, deţinute de LVMH, cel mai mare grup mondial de produse de lux. 

Şampania, vinul spumos denumit după regiunea Champagne din Nordul Franţei, este exportată în 190 de ţări. (Sursa: Agerpres)