Marea Britanie a anunțat chiar de 1 ianuarie că a renunțat complet la importul de GPL din Rusia, printr-un anunț făcut de Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare de la Londra.

Marea Britanie a oprit importul de gaz lichefiat din Rusia în totalitate

Marea Britanie „îi taie lui Putin finanțarea pentru războiul său ilegal și sprijină țările din întreaga lume să își reducă propria dependență”, a precizat instituția britanică.

Germania a luat, la rândul său, mai multe măsuri pentru a anula dependența de gazul rusesc. Rusia, care asigura jumătate din aprovizionarea cu gaze naturale a țării, nu a mai livrat Germaniei această resursă energetică de la sfârșitul lunii august. Germania a început să construiască terminale de gaz natural lichefiat, primul dintre acestea fiind inaugurat în urmă cu două săptămâni.

Alte terminale urmează să fie deschise în lunile următoare.

Moscova speră să exporte din nou gaze în Europa

Rusia spune că vrea să vândă din nou gaze în Europa prin conducta Yamal, închisă de un an. Secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est, pe 21 decembrie 2021, deoarece clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să mai cumpere gaz rusesc la prețuri mai ridicate.

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că Rusia își dorește să reia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin gazoductul Yamal, oprit din decembrie 2021, când Polonia a renunțat să mai cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania.

„Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunitățile de a relua aprovizionarea. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Alexander Novak pentru Tass.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, guvernul de la Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea acesteia de a plăti gazul în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce guvernul de la Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

Novak a reiterat, de asemenea, că Rusia discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această ţară. El a mai spus că Rusia estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022.

„Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europa”, a spus oficialul rus. „În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârşitul anului se aşteaptă 21 de miliarde de metri cubi”.