Marea Britanie a deschis o bază militară în Norvegia pentru a întări capacităţile NATO în Arctica

Miercuri, 8 martie 2023, armata britanică a anunțat deschiderea unei baze militare în Norvegia pentru a întări capacităţile NATO în Arctica. Decizia respectivă a fost luată în urmă îngrijorărilor cauzate de războiul din Ucraina.

În condiţiile în care Norvegia, stat care se învecinează cu Rusia, refuză să găzduiască baze militare permanente cu soldaţi străini, baza militară de la Camp Viking ar urma să fie deschisă pentru zece ani în nordul orașului Tromso pentru a găzdui comandouri ce se vor antrena în condiţii de frig extrem, relatează agenția de presă AFP.

„Localizarea bazei este ideală pentru a descuraja ameninţările din regiune şi a permite Regatului Unit să reacţioneze rapid în caz de necesitate pentru a proteja flancul de nord al NATO şi al aliatului său apropiat Norvegia”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Noua baza militară va fi apropiată de instalaţii militare ale Norvegiei și va permanentiza prezenţa de comandouri britanice în zonă, unde circa o mie dintre ei au participat la manevre militare în această iarnă. Construcţia ei a fost justificată prin „re-emergenţa Marelui Nord drept scenă-cheie de operaţiuni”, ceea ce justifică „noi instalaţii pentru epoca modernă”.

Potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Apărării din Norvegia, instalaţia era un fost centru de antrenament utilizat iniţial de ţări aliate, apoi de puşcaşii marini din Olanda.

„Baza este norvegiană şi finanţată de Norvegia. Baza britanică nu este nici nouă, nici în vreun fel o schimbare a politicii norvegiene în ceea ce priveşte bazele. Baza era ocupată de trupe străine doar circa şase luni pe an”, a explicat instituția respectivă.

De ce refuză Norvegia să primească baze militare străine permanente pe timp de pace?

Potrivit sursei citate anterior, Norvegia refuză din anul 1949 să primească pe teritoriul său baze militare străine permanente pe timp de pace pentru a nu provoca Rusia, cu care împarte o frontieră de 198 de km în Marele Nord, însă primeşte regulat trupe aliate pentru a le permite să se antreneze în condiţii de frig extrem.

În ciuda acestui fapt, Norvegia a furnizat numeroase echipamente militare Ucrainei, printre care artilerie şi muniţii, pentru a se apăra de armata Rusiei.