NATO și OSCE depun toate eforturile să protejeze lumea democratică

Marți, 7 martie 2023, Mircea Geoană, secretarul genereral adjunct al NATO, a avut o întâlnire oficială cu Michael Carpenter, ambasadorul Statelor Unite ale Americii din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu care a discutat despre securitatea euro-atlantică şi ordinea internaţională bazată pe reguli.

Potrivit spuselor sale, NATO și OSCE continuă dialogul politic și cooperarea practică excelentă în domenii cheie, precum domeniul cibernetic, combaterea terorismului și securitatea umană, și depun toate eforturile să protejeze lumea democratică.

„Într-o lume măcinată de convulsii globale, NATO și OSCE continuă dialogul politic și cooperarea practică excelentă în domenii cheie: cibernetic, combaterea terorismului, securitatea umană. În cadrul întâlnirii de astăzi, cu Ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, am discutat despre rolul central al NATO și OSCE pentru securitatea euro-atlantică și ordinea internațională bazată pe reguli. Depunem toate eforturile să protejăm lumea democratică, pentru că prosperitatea economică și socială, pentru oameni, se poate dezvolta doar într-un climat pașnic și sigur”, a scris, marți seară, Mircea Geoană pe contul lui de Facebook.

Despre Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) are o abordare cuprinzătoare a securității care cuprinde aspecte politico-militare, economice, de mediu și umane. Prin urmare, abordează o gamă largă de preocupări legate de securitate, inclusiv controlul armelor, măsurile de consolidare a încrederii și a securității, drepturile omului, minoritățile naționale, democratizarea, strategiile de poliție, combaterea terorismului și activitățile economice și de mediu. Toate cele 57 de state participante se bucură de statut egal, iar deciziile sunt luate prin consens pe o bază politică, dar nu obligatorie din punct de vedere juridic.

Securitatea atinge multe aspecte ale modului în care trăim și suntem guvernați. Viziunea cuprinzătoare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) asupra securității acoperă trei „dimensiuni”: politico-militară; economic și de mediu; Activitățile sale acoperă toate aceste trei domenii, de la problemele de securitate „grele”, precum prevenirea conflictelor, până la stimularea dezvoltării economice, asigurarea utilizării durabile a resurselor naturale și promovarea respectării depline a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, scrie pe site-ul oficial al instituției respective.