Ultimul raport al Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală arată că medicamentele falsificate sunt cel mai bine vândute produse contrafăcute. Trebuie menționat că pe lângă efectele nocive pe care le pot avea supra corpului uman, pastilele contrafăcute au efect negativ și asupra bugetului de stat, care a pierdut 608 milioane de euro, 19 procente din din totalul vânzărilor, faţă de mai puţin de 4 % în Uniunea Europeană.

Îmbrăcămintea, încălțămintea și accesoriile, alte produse contrafăcute

Pastilele contrafăcute vândute în România nu sunt singurele produse la care trebuie să fim atenți. În raportul anterior menționat este precizat faptul că în România s-a înregistrat o pierdere din vânzarea de îmbrăcăminte, încălțăminte și de accesorii în valoare de 211 milioane de euro, mai bine de 15 procente din vânzări, față de puțin peste 9 procente în Uniunea Europeană.

La capitolul produse cosmetice și de îngrijire personală, raportul Oficiului European pentru Proprietatea Intelectuală relevă că pierderile provocate de produsele contrafăcute este în valoare de 68 milioane de euro, peste 11 procente din vânzări, fașp de aproximativ 10 procente în Uniunea Europeană.

Nici telefoanele inteligente nu au scăpat de piața produselor contrafăcute, motiv pentru care s-au înregistrat pierderi de 128 milioane de euro, adică puțin peste 19 procente din vânzări, față de aproape 8 procente în Uniunea Europeană.

Vinuri și băuturi spirtoase

Vinurile și băuturile spirtoase au și ele de suferit din cauza pieții de produse contrafăcute. Așadar, raportul anterior menționat relevă că pierderea din vânzări generată de comercializarea vinurilor și băuturilor spirtoase este de 64 milioane de euro, aproape 17 procente, față de până în 6 procente în Uniunea Europeană.

Din păcate, fenomenul produselor contrafăcute are un impact negativ asupra vieții oamenilor având în vedere că s-au pierdut foarte multe locuri de muncă. Așadar, în România s-au pierdut 26.715 locuri de muncă, iar la nivelul Uniunii Europene s-au pierdut 467.835 de locuri de muncă, arată raportul Oficiului European pentru Proprietatea Intelectuală.