Mare atenție dacă mergeți la muncă în Marea Britanie. Persoanele fără viză vor fi reținute

Politico informeză că persoanele din blocul comunitar care trec granița fără a avea viză de muncă sau de ședere vor fi reținuți pentru cel mult 7 zile, înainte să fie trimiși în țara de origine. Cu această problemă s-au confruntat și cetățenii din alte țări, înafară de cele din blocul comunitar.

Chiar dacă nu au fost încă publicate date concrete cu privire la numărul celor care au fost reținuți, sursa anterior menționată a aflat de 30 de cazuri, printre care cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

În acest context, ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică celor aflați în astfel de situații și intervin pentru scurtarea perioadei de detenție. Totuși, spun ambasadele, nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.

Majoritatea celor reținuți sunt tineri

Diplomații au precizat că mulți dintre cei reținuți sunt tineri care încearcă să treacă granița în Marea Britanie pentru a găsi un loc de muncă ca îngrijitor sau unul slab calificat pentru o scurtă perioadă de timp.

În plus, diplomații au mai spus că durata detențiilor este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid-19, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE. Ministerul britanic de Interne trebuie să îi testeze de COVID pe cei reținuți înainte să se întoarcă în țara de origine.

Totuși, unele guverne consideră durata detențiilor drept disproporționată și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față administrația britanică.

Se poate intra în Marea Britanie fără viză

Amintim că, turiștii care doresc să viziteze Marea Britanie pot face acest lucru fără să dețină o viză de turism. Ei pot sta în țară până la 90 de zile. Totuși, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu au documentația necesară.

Un diplomat de la o ambasadă care s-a ocupat de aproximativ 20 de cazuri de la sfârșitul tranziției Brexit a declarat că țara sa nu va transfera cetățenii britanici în această situație în centrele de îndepărtare a imigranților, spunând că astfel de persoane vor fi ținute la aeroport până când vor putea lua un zbor înapoi. Ambasadele și consulatele Marii Britanii din Uniunea Europeană „aparent nu oferă prea multe informații cetățenilor UE înainte de plecarea lor”, au adăugat ei.

Dar un al treilea diplomat dintr-o țară UE care procesează mulți imigranți ilegali în fiecare an nu a fost de acord. „Au existat numeroase campanii de informare. Acești oameni au încălcat regulile”, au spus ei.

Sursă foto: Dreamstime