Joi, 6 mai, locuitorii din Marea Britanie merg să voteze, cu un an întârziere, la alegerile locale.

Acestea reprezintă un test major pentru premierul Boris Johnson şi unitatea Regatului Unit, pentru că separatiştii speră la o victorie răsunătoare în Scoţia, ceea ce ar putea deschide calea unui nou referendum de autodeterminare, notează agenţia AFP, citată de Agerpres.

Alegerile, amânate cu un an de zile din cauza pandemiei de COVID-19, cheamă la urne circa 48 de milioane de alegători, pentru a reînnoi aproximativ 5.000 de mandate în 143 de adunări locale din Anglia. În plus, va fi ales un nou primar al Londrei şi vor fi desemnate noi parlamente regionale în Ţara Galilor şi Scoţia.

Votanţii sunt aşteptaţi între orele 06:00 şi 21:00 GMT, iar rezultatele sunt aşteptate treptat vineri şi pe tot parcursul weekendului.

Alegeri decisive pentru viitorul Scoţiei

Pentru Scoţia, alegerile locale ar putea fi decisive pentru viitorul acestei provincii cu 5,5 milioane de locuitori în cadrul Regatului Unit.

Dacă separatiştii la putere câştigă majoritatea în parlamentul local, premierul Nicola Sturgeon, şefa Partidului Naţional Scoţian (SNP), intenţionează să facă presiuni asupra Guvernului condus de Boris Johnson pentru a putea organiza un nou referendum de independenţă.

În anul 2014, 55% dintre scoţienii au ales să rămână în Marea Britanie. Un argument invocat de premierul conservator Boris Johnson, având ultimul cuvânt pentru a se opune ferm unei noi consultări care, în opinia sa, poate avea loc numai “o dată la o generaţie”.

Partizanii unui nou referendum subliniază că Brexitul, căruia 62% dintre scoţieni i s-au opus, a schimbat miza. La fel ca şi pandemia, care a stimulat popularitatea lui Nicola Sturgeon, creditată cu o bună gestionare a crizei sanitare.

După luni de sondaje care promiteau o creştere a SNP şi o majoritate în favoarea independenţei, partidul ar putea fi, totuşi, deziluzionat. Un sondaj realizat de Savante ComRes pentru jurnalul The Scotsman i-a prezis cel mai slab scor de la venirea sa la putere în 2007, cu 59 de locuri (-2) din 129.

În lipsa unei majorităţi proprii, formaţiunea se va putea baza însă pe Verzi şi pe noul partid Alba al fostului lider scoţian Alex Salmond, fost mentor al lui Nicola Sturgeon care i-a devenit adversar în urma disensiunilor din tabăra separatistă.

Test important pentru premierul Boris Johnson, dar şi pentru noul lider al opoziţiei laburiste

Aceste alegeri au, de asemenea, o dublă valoare de test. Pentru Boris Johnson, după victoria largă a conservatorilor la alegerile legislative de la sfârşitul anului 2019, cu promisiunea de a realiza Brexitul. Devenit realitate, acesta este însoţit, mai ales în Irlanda de Nord, de tulburări care au reînviat tensiunile comunitare.

Un test şi pentru liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, al cărui partid se vede în faţa urnelor pentru prima dată de când el a preluat conducerea în aprilie 2020 după înfrângerea istorică la alegerile legislative.

„Luptăm pentru fiecare vot”, a declarat miercuri cel care a promis că va ridica Labour din nou în picioare. „Oricare va fi rezultatul, îmi voi asuma responsabilitatea”, a subliniat Keir Starmer.

Pe fondul succesului campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, Boris Johnson rămâne pe primul loc în sondaje, în pofida mai multor scandaluri, inclusiv cel legat de finanţarea renovării apartamentului său oficial, şi a unui bilanţ foarte grav al pandemiei – peste 127.500 de morţi.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, are şanse mari pentru un al doilea mandat

Miza se concentrează mai ales în jurul Hartlepool, bastion laburist din nord-estul Angliei susceptibil să basculeze conservator prin alegerea noului său deputat, după demisia parlamentarului în exerciţiu, acuzat de hărţuire sexuală.

Un simbol destul de important după ce tories au cucerit în 2019 “zidul roşu” laburist, aceste regiuni din nordul Angliei afectate de dezindustrializare.

La Londra, Labour se află într-o poziţie mult mai bună. La cinci ani după ce a devenit primul primar musulman al unei mari capitale occidentale, laburistul Sadiq Khan este dat câştigător pentru al doilea mandat, cu mult înaintea conservatorului Shaun Bailey.

Sursă foto: Dreamstime