Premierul scoţian Nicola Sturgeon a înşelat parlamentul în legătură cu acuzaţiile de agresiuni sexuale împotriva predecesorului său, conform concluziilor unei comisiei parlamentare publicate marţi, într-un caz care afectează imaginea taberei separatiste cu şase săptămâni înainte de alegeri locale cruciale, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

Comisia, însărcinată să facă lumină în legătură cu gestionarea de către guvern a unor acuzaţii împotriva fostului premier şi lider al Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) Alex Salmond, care a fost achitat de justiţie în 2020, a concluzionat că a existat o contradicţie în relatarea lui Nicola Sturgeon despre o reuniune reuniune de la începutul cazului.

Conform acestei comisii, contrar a ceea ce Nicola Sturgeon a afirmat, ea i-a dat impresia lui Alex Salmond că ar interveni în acest caz, în cadrul acestei reuniuni de la 2 aprilie 2018.

„Prin urmare, mărturia sa scrisă este o dare de seamă inexactă despre ce s-a întâmplat”, a precizat comisia într-o concluzie respinsă de patru deputaţi SNP.

Este vorba de o „potenţială încălcare” a codului de conduită ministerială, a adăugat comisia, făcând referire totuşi la concluziile unei anchete independente desfăşurate de fostul procuror James Hamilton.

Acesta a exonerat-o totuşi pe Nicola Sturgeon de orice neregulă în raportul său, oferindu-i liderei o victorie majoră.

Fostul premier consideră că Nicola Sturgeon a vrut să-l înlăture din viața publică

Marţi dimineaţă, ea a spus că vrea să lase politica pe seama altora, pentru a se concentra pe marcarea unui an de când Marea Britanie a intrat prima dată în lockdown.

Alex Salmond, fostul său mentor, a afirmat că ea a luat parte la un complot pentru a-l înlătura din viaţa publică.

Această dispută internă, care a determinat opoziţia să îi ceară demisia lui Nicola Sturgeon, îi zguduie pe separatişti înaintea alegerilor locale de la 6 mai, pe care speră să le câştige cu o mare majoritate pentru a obţine organizarea unui nou referendum de autodeterminare pentru Scoţia.

Premierul britanic Boris Johnson refuză cu fermitate, spunând că această chestiune a fost reglată prin referendumul din 2014, însă sondajele au arătat în ultimele luni o majoritate în favoarea independenţei.

Alex Salmond a fost mult timp cel mai puternic politician din Scoţia, conducând timp de 20 de ani SNP, din care a făcut principalul partid. În 2014, el s-a retras, după victoria taberei ‘Nu’ la referendumul pentru independenţă.

El a fost achitat în martie 2020 de un tribunal scoţian de 13 acuzaţii de agresiuni sexuale şi tentative de viol împotriva a nouă femei între iunie 2008 şi noiembrie 2014.