Potrivit lui Marcel Ciolacu, 2,57 de miliarde de euro din fonduri europene au intrat în primele 9 luni ale anului în conturile fermierilor români. La acestea se vor adăuga alte 1,3 miliarde, ca avans la plățile directe.

Investiții majore în agricultură

Liderul PSD  a fost prezent la deschiderea Indagra, unde a spus că au fost alocate peste 500 de milioane de euro din bugetul național programelor de sprijin din toate sectoarele agricole.

„Iar rezultatele se văd: în pofida unui an extrem de greu, marcat de războiul din Ucraina, de criza energetică și de secetă, producția la grâu este dublă față de necesarul de consum al României. Totodată, fructele și legumele românești sunt mult mai prezente pe mesele românilor. Iar acesta este meritul fermierilor români care, în ciuda tuturor acestor greutăți, au continuat să acceseze programele de sprijin și să lucreze pământul”, a declarat acesta, conform Mediafax.

Liderul PSD a anunțat continuarea investițiilor în sistemul de irigații și în cel de creștere a precipitațiilor, în vederea asigurării securității alimentare și în perioade dificile, secetoase, așa cum au fost în acest an.

„Vrem să direcționăm spre agricultură toate fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură. Și am să vă dau un exemplu. În primele 9 luni ale acestui an, în conturile României și implicit ale fermierilor români, au intrat 2,57 miliarde euro. La acestea se vor adauga 1,3 miliarde euro, reprezentând avansul la plățile directe, plăți care au început deja din 16 octombrie. La această dată, deja au intrat aproape 800 milioane euro catre 375 de mii de fermieri”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Acesta susține că că, din 2015, de când a început actualul ciclu de plăți din fonduri europene, agricultura românească a primit aproape 20 de miliarde euro.

Ajutor pentru crescătorii de vaci din România

Reamintim că pe data de 19 octombrie s-a aflat că o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci din România a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, fermierii care au vaci de lapte vor beneficia de un ajutor din partea statului, schemă aprobată de Guvern în ședința din 12 octombrie și publicată în Monitorul Oficial zilele trecute.

Astfel, pentru a putea depune cererile de ajutor, fermierii români crescători de vaci trebuie să aștepte și Ghidul Solicitantului, care va fi aprobat printr-un ordin al ministrului Agriculturii și publicat de asemenea în Monitor. Practic, la 10 zile după afișare cererile de finanțare pot fi depuse de către fermieri la Agenția Națională a Zone Montane (ANZM).

Hotărârea nr.1.238 privind înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană a fost publicat în Monitorul Oficial de marți, 18 octombrie, dar fermierii nu pot depune încă cereri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să vină și cu Ghidul Solicitantului, care de asemenea are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi în vigoare. La 10 zile după ce documentul va fi publicat crescătorii de animale vor putea completa și depune cererile de finanțare.