Premierul României vrea ca Executivul să aibă propria aeronavă

Șeful Executivului, Marcel Ciolacu, susține ferm că un stat de dimensiunea României ar trebui să dețină o aeronavă a guvernului, nu neapărat destinată doar demnitarilor, ci folosită și de sportivii și oficialii care mențin relația României cu alte state.

Speră ca o astfel de achiziție să aibă loc în viitor. Din punctul lui de vedere, a fost o greșeală că nu s-a cumpărat o aeronavă a guvernului până acum.

„Consider în continuare că un stat de mărimea României trebuie să aibă o aeronavă a guvernului, nu neapărat a demnitarilor, pe care pot să o folosească şi sportivii şi demnitarii şi toată relaţia interinstituţională pe care o are România cu alte alte state.

Sperăm că în viitor. A fost o greşeală că până acum n-am avut o aeronavă şi am fi scutit atâtea şi atâtea discuţii”, a spus, marți, Marcel Ciolacu în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.

România ar putea avea iar avion prezidenţial

Din anul 2010, România nu a mai dispus de un avion prezidențial. În perioada imediat următoare, s-a optat pentru utilizarea aeronavelor închiriate de la TAROM.

Același principiu a fost adoptat și de către Klaus Iohannis la începutul primului său mandat. Cu toate acestea, în ultimii ani, a decis să aleagă aeronave de lux furnizate de companii străine. Momentan, detaliile privind costurile rămân confidențiale. Subiectul costurilor deplasărilor în străinătate ale lui Klaus Iohannis a revenit în atenția oamenilor, după turneul efectuat recent în Africa.

Multă lume a avut percepția că această călătorie a fost o vacanță exotică, extrem de costisitoare. Întrebat direct despre acest subiect de către jurnaliști în ultima zi a turneului african, președintele României a explicat că o strategie importantă nu poate fi implementată prin corespondență.

Într-o declarație anterioară referitoare la costurile turneului african, Klaus Iohannis a menționat: „Sigur că aceasta implică anumite cheltuieli, iar voi instrui serviciul de presă să furnizeze informații conform legii.”

„Totuși, o strategie de acest tip și de o greutate extraordinară nu poate să fie implementată prin corespondență. Pentru a da greutate acestei strategii și pentru a arăta că România este foarte serioasă și foarte angajată în a revigora aceste parteneriate, am decis să fac un turneu african, care astăzi ne-a adus în Senegal și aici se și încheie acest turneu”, a zis președintele României pe data de 23 noiembrie 2023.