Șeful Poliției de Frontieră ar putea fi demis

Surse apropiate de anchetă au transmis că șeful de la Poliția de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, ar urma să fie schimbat din funcție. Decizia vine se pare la ordinul premierului Marcel Ciolacu, în urma incidentului în urma căruia Cătălin Cherecheș a trecut granița folosind actele vărului său.

Decizia ar urma să fie anunțată în cursul zilei de sâmbătă de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

De altfel, inspectorul general al IGPF, Victor Ștefan Ivașcu, a anunțat într-o conferință de presă că polițistul de frontieră responsabil pentru verificarea documentelor primarului Cătălin Cherecheș este supus unei cercetări prealabile pentru a determina existența unei abateri disciplinare.

Anchetă internă după ce edilul a părăsit România

Acesta a subliniat că, deși există o asemănare între Cherecheș și ruda sa, acest fapt nu scuză lipsa unei identificări corecte la controlul de frontieră. În plus, Ivașcu a menționat că s-au declanșat proceduri de sesizare a parchetului pentru infracțiunile de trecere frauduloasă a frontierei și fals privind identitatea.

„Analizăm în continuare modalitatea în care poliţistul de frontieră aflat în serviciu a efectuat controlul documentelor, cu menţiunea că există o asemănare între Cherecheş Cătălin şi ruda căreia i-ar fi folosit actul de identitate, asemănare care însă nu scuză lipsa identificării prin confruntare a documentului de identitate prezentat cu persoana prezentă la controlul de frontieră. (…) A fost dispusă declanşarea cercetării prealabile faţă de agentul de poliție de frontieră, în vederea stabilirii existenţei unei abateri disciplinare”, a declarat, sâmbătă, inspectorul general al IGPF, Victor Ștefan Ivașcu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că s-a luat măsura sesizării din oficiu a unităţii de parchet competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea, infracţiuni prevăzute de articolul 262, respectiv 327, din Codul penal.

De asemenea, în urma acestui incident, Victor Ștefan Ivașcu a dispus efectuarea de instructaje și verificări la nivel național în toate punctele de trecere a frontierei. S-a intensificat și colaborarea cu autoritățile interne și europene pentru a asigura o mai bună coordonare în identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate.

Inspectorul general al IGPF, surprins de cum s-a putut întâmpla așa ceva

Polițistul de frontieră implicat în acest caz are o experiență de aproximativ 20-21 de ani, fapt care ridică semne de întrebare cu privire la modul în care s-a produs incidentul. Victor Ștefan Ivașcu s-a arătat surprins și nu-și poate explica nici el, dar nici polițistul, cum s-a produs scăparea, având în vedere notorietatea lui Cherecheș și mediatizarea intensă a cazului său.

„Vă mărturisesc cu cea mai mare sinceritate faptul că însuşi poliţistul de frontieră nu îşi închipuie cum s-a putut întâmpla de fapt (…) (Cherecheş – n. r.) este o persoană notorie, intens mediatizată în ultima perioadă. Spune că l-ar fi recunoscut exact, dar sunt aspecte pe care noi le vom trata cu maximă seriozitate în cercetarea disciplinară pe care o avem şi în funcţie de aceste rezultate vom lua, evident, măsurile necesare”, a adăugat Ivaşcu.

Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fost dat în urmărire de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului emis de instanţă.

Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară, respectiv a fost mărită de la 4 la 5 ani perioada în care Cherecheş are mai multe interdicţii (să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar).