Marcel Ciolacu respinge acuzațiile

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns joi seara criticilor care l-au acuzat de modul discreționar de distribuire a banilor din Fondul de Rezervă. Premierul a subliniat angajamentul său față de un deficit bugetar controlat și o gestionare prudentă a finanțelor.

„Anul acesta România va avea buget și vom avea un deficit negociat cu UE. Eu îmi doresc să închid cu un deficit de 3%”, a declarat Ciolacu la Europa FM.

Premierul a evidențiat prioritățile guvernamentale, inclusiv măririle pensiilor și salariile profesorilor, precum și reforma în domeniul sănătății, în special în ceea ce privește tratamentul cancerului.

„Nu poți să rămâi în venituri de 27 la sută”, a adăugat el, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate și sustenabile în ceea ce privește fiscalitatea și cheltuielile publice.

În ceea ce privește preocupările legate de utilizarea Fondului de Rezervă, Ciolacu a menționat că rectificarea bugetară va preceda prezentarea bugetului.

„Eu nu am intervenit. Se va face rectificare înainte de a veni cu bugetul”, a afirmat el, respingând acuzațiile.

„Unde este nenorocirea, unde este apocalipsa? Mi-aș fi dorit să fiu Harry Potter și să modific totul într-o noapte”, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a încheiat spunând că „anul acesta o să scot România la lumină, iar niciun om de rând nu va fi afectat”.

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetelor mai multor ministere din Fondul de rezervă

Amintim că, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat joi suplimentarea bugetelor mai multor ministere din Fondul de rezervă, aflat la dispoziția Guvernului. Printre acestea se numără Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Muncii sau Ministerul Sănătății.

Ministerul Educației a beneficiat de o majorare de 3,015 miliarde de lei pentru asigurarea veniturilor personalului din învățământ, a burselor pentru elevi şi studenţi și acoperirea cheltuielilor pentru cămine și cantine. De asemenea, banii alocaţi în plus merg să susţină finanţarea instituţiilor de învăţământ de stat, particulare acreditate şi confesionale.

Ministerul Finanțelor a primit o suplimentare de 1,2 miliarde de lei, destinată acoperirii deficitului bugetar și asigurării nevoilor de finanțare în conformitate cu Strategia de administrare a datoriei guvernamentale 2023 – 2025.

Ministerul Sănătății a beneficiat de o suplimentare de 3,5 miliarde lei, fonduri destinate cheltuielilor cu materiale şi prestări servicii cu caracter medical. Totodată, a fost aprobată şi alocarea sumei de 200 milioane lei din Fondul de rezervă către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), prin bugetului Ministerului Sănătăţii, asigurând astfel decontarea parţială a serviciilor medicale spitaliceşti acordate pacienţilor.

Ministerul Muncii a primit 2,08 miliarde lei pentru plata alocaţiilor şi a indemnizaţiilor pentru creştere copii, pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ajutoare pentru încălzirea locuinţei, ajutoare refugiaţi şi alte drepturi sociale.