„Luni o să mai fie o întâlnire cu ministrul Finanţelor (Marcel Boloş – n.r.) şi mai mult ca sigur că săptămâna viitoare, până joi, o să venim cu el în transparenţă şi dacă putem chiar în şedinţa de Guvern. Vedeţi lucrurile în două componente.

Vom veni în primul rând cu ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte sistemul bugetar şi economiile din sistemul bugetar şi unde să punem stop risipei banilor şi cea de-a doua ordonanţă este cea cu venituri mai mari din PIB din colectare.

Aşteptăm şi de la ANAF o prezentare cu ce s-a întâmplat în această perioadă. Este evident că este o scădere a veniturilor şi din cauza scăderii consumului şi a producţiei industriale. Nu vom intra nici în criză economică, nu vom intra nici în recesiune.

România va avea, până la sfârşitul anului, o creştere economică. Marea provocare este continuarea dialogului cu Comisia Europeană pentru că avem un lucru asumat în PNRR în ceea ce priveşte deficitul bugetar”, a declarat Marcel Ciolacu vineri, pe 28 iulie, la Tulcea.

Nu vor exista tăieri de salarii

Întrebat dacă există vreo măsură care vizează micșorarea salariilor angajaților din IT, premierul a răspuns: „Nu există nicio măsură care vizează reduceri de salarii”.

„Există măsuri şi perioade în care statul îşi permite să vină cu anumite facilităţi, dar nu vor fi tăieri de facilităţi care vor duce la micşorări de salariu. În acele cazuri se măreşte salariul minim, astfel încât să nu fie acele pierderi.

Înţeleg reacţia celor care au avut anumite facilităţi. Înţeleg că se vorbeşte de aşa-zisele noi taxe. Vă spun că nu sunt noi taxe. Este de fapt o reaşezare a climatului concurenţial corect într-un stat”,  a adăugat acesta.

Când se vor aplica aceste măsuri?

Marcel Ciolacu a fost întrebat, de asemenea, când vor fi aplicate aceste măsuri privind reducerea cheltuielilor.

„Sunt mai multe propuneri. În funcţie de măsură. Unele de la 1 septembrie, unele de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie”, a răspuns el.

„Cert este că nu vor aduce dezechilibre macroeconomice sau crize sociale. Vor fi nişte măsuri care vor aduce un climat concurenţial corect. (…)

Cel mai de evitat lucru este majorarea TVA-ului. Știm că România a mai trecut printr-o astfel de măsură și nu a avut efectul scontat. Adevărat că îți aduce venituri rapide la buget, dar îți aduce anumite efecte de instabilitate macroeconomică într-o perioadă medie de timp”, a mai precizat șeful Executivului.