Așadar, Marcel Ciolacu a transmis că România a primit de la Comisia Europeană 2,76 miliarde de euro. Este vorba despre granturi şi împrumuturi. Acestea reprezintă tranşa a doua din banii pe care țara noastră îi poate atrage prin mecanismul european de redresare şi rezilienţă (PNRR).

Totodată, premierul a subliniat că autoritățile române au responsabilitatea să gestioneze banii respectivi cu eficiență și transparență.

Marcel Ciolacu oferă mai multe explicații despre banii din PNRR

Premierul a spus apoi că autoritățile se concentrează pe finalizarea jaloanelor și țintelor aferente celei de-a treia cereri de plată.

„România a primit astăzi de la Comisia Europeană cele 2,76 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, reprezentând tranșa a doua din banii pe care îi putem atrage prin mecanismul european de redresare și reziliență.

Eforturile noastre nu se opresc aici. Avem responsabilitatea de a gestiona eficient și transparent banii aceștia, destinați unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a României.
În același timp, ne concentrăm și pe finalizarea tuturor jaloanelor și țintelor aferente celei de-a treia cereri de plată. Cu cât o vom transmite mai repede, cu atât ne cresc șansele ca ea să intre mai repede în analiza Comisiei Europene și să beneficiem de o nouă tranșă din banii prin PNRR”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Guvernului României.

România este printre primele şapte state membre ale UE care au primit deja a doua plată din PNRR

La rândul său, Siegfried Mureşan a subliniat că România este printre primele 7 state membre UE care au primit deja a doua plată din PNRR. Astfel, europarlamentarul PNL spune că este „foarte bucuros”.

„România, printre primele 7 state membre UE care au primit deja a doua plată din PNRR. Sunt foarte bucuros că România a primit astăzi încă 2,76 miliarde de euro de la Comisia Europeană prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

În calitate de co-raportor al Parlamentului European privind acest mecanism, obiectivul meu principal a fost tocmai acesta: să adoptăm în timp util o legislație europeană care să permită absorbția adecvată a fondurilor alocate României și celorlalte state membre.

Este a doua plată pe care o primim pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). România se numără printre cele 7 state membre ale Uniunii Europene care au primit deja a doua plată pentru PNRR și printre cele 18 state care au primit cel puțin o tranșă de bani.

Cu această plată, România a absorbit deja 9 miliarde de euro, adică peste 30% din suma totală ce ni se cuvine prin acest mecanism (29 de miliarde de euro). Pentru decontarea celei de-a două tranșe, România a trebuit să implementeze reforme și investiții importante, precum adoptarea legii decarbonizării, dezvoltarea resurselor umane în domeniul sănătății, modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ și promovarea turismului și culturii”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

A fost autorizată plata celei de a doua tranșe din PNRR

În urma evaluării parțial pozitive cu privire la cererea de plată a României, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/241 privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, s-a autorizat plata contribuției financiare pentru cea de-a doua tranșă cu o valoare de 3,16 miliarde euro în cadrul PNRR (din care 2,14 miliarde euro sprijinului nerambursabil și 1,02 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut).

Astfel, în urma scăderii procentului aferent prefinanțării, România va primi în contul Băncii Naționale a României suma de 2,75 miliarde euro, potrivit informațiilor publicate de MIPE.

În cazul cererii de plată nr. 2, Comisia a considerat că 49 din cele 51 de jaloane și ținte au fost îndeplinite în mod satisfăcător, pe baza justificărilor furnizate de România. Suma în valoare de 53 milioane euro sub formă de împrumut a fost suspendată până la îndeplinirea satisfăcătoare a jaloanelor 129 și 133, dar nu mai târziu de jumătatea lunii martie 2024.

MIPE amintește că până în prezent prin PNRR, România a încasat suma totală de 6,35 miliarde euro. Aceasta reprezintă prefinanțarea în procent de 13% cu o valoare de 3,79 miliarde euro. Cererea de plată nr.1 are o valoare de 2,56 miliarde euro. Valoarea totală a sumelor încasate la care se adaugă si valoarea tranșei aferente cererii de plată nr. 2 este de 9,1 miliarde euro.