Fostul premier Marcel Ciolacu a declarat că măsurile fiscale care urmează a fi aplicate nu sunt inițiative noi, ci reforme asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. El a explicat că acestea sunt incluse în Cererea de plată numărul 4, estimată inițial la 2,3 miliarde de euro.

Totodată, Ciolacu a comentat și discursul președintelui Nicușor Dan susținut în Parlament, pe care l-a considerat „un mesaj foarte bun”. În opinia sa, România traversează o perioadă marcată de investiții fără precedent și o putere de cumpărare ridicată.

Marcel Ciolacu: Măsurile fiscale, parte a angajamentelor europene

Fostul premier Marcel Ciolacu a declarat luni că măsurile fiscale aflate în discuție nu sunt creații noi ale Guvernului. Acestea sunt, de fapt, parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document prin care România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să implementeze o serie de reforme.

Potrivit lui Ciolacu, aceste angajamente sunt incluse în Cererea de plată numărul 4, cu o valoare estimată de aproximativ 2,3 miliarde de euro. El a precizat că nu este vorba despre decizii impuse de o agendă politică internă, ci despre obligații deja asumate.

Devansarea reformelor pentru fonduri mai mari

Ciolacu a subliniat că Guvernul pe care l-a condus a optat pentru devansarea unor jaloane și ținte stabilite în PNRR.

Acest demers a avut drept scop obținerea unui avans mai consistent din fondurile europene. Astfel, Cererea de plată numărul 4, inițial estimată la 2,3 miliarde de euro, a fost extinsă până la 5,7 miliarde de euro.

„În perioada următoare o să detaliem toate deciziile pe care le-am luat în calitate de prim-ministru. Noi vorbim după un an şi şase luni în care am avut alegeri, iar măsurile fiscale importante în acest moment, pe care Guvernul trebuie să le ia, sunt cele trecute în PNRR, cele asumate de către România în PNRR.

Nu sunt alte măsuri speciale sau inventate. Cele din PNRR sunt puse în Cererea de plată numărul 4. Cererea de plată numărul 4 ar fi însumat 2,3 miliarde. Eu când am plecat, cu domnul Boloş, am devansat anumite ţinte şi jaloane, astfel încât Cererea de plată 4 să se depună până în 4 iunie, acum se învesteşte noul Guvern, dar pentru o sumă de 5,7 miliarde. (…)

Eu înţeleg şi ‘apocalipsa’, înţeleg şi de ce creează acest ‘cineva să vină repede să se rezolve’, dar nu au fost niciodată investiţii străine directe în istoria României cum au fost acum”, a spus Ciolacu, adăugând că noile fonduri urmează să fie gestionate de următorul guvern, în curs de învestire.

Despre deficit și necesitatea unui dialog echilibrat

Întrebat despre deficitul bugetar, Marcel Ciolacu a oferit un răspuns tranșant. A calificat actualele interpretări ca fiind „o aberaţie” și a cerut ca discuțiile despre buget să fie purtate într-un mod echilibrat.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„Este o analiză, trebuie avută, aşezat, sunt foarte convins că o să o am şi eu cu viitorul prim-ministru”, a afirmat fostul premier.

El a mai spus că are convingerea că va discuta aceste aspecte și cu viitorul prim-ministru, odată ce noul guvern va fi instalat.

Investiții record și mesajul lui Nicușor Dan

Marcel Ciolacu a comentat și discursul susținut de președintele Nicușor Dan în plenul Parlamentului, apreciindu-l drept „un mesaj foarte bun”.

În opinia sa, este necesar ca toate forțele politice să colaboreze pentru a realiza prioritățile asumate.

„Un mesaj foarte bun. Ar trebui cu toţii să punem umărul, să realizăm priorităţile”, a declarat Ciolacu.

El a reiterat ideea că România se află într-un moment economic favorabil. Potrivit fostului premier, „niciodată în istoria României nu au fost atâtea investiţii” şi nu s-a înregistrat o putere de cumpărare atât de ridicată de la aderarea la UE încoace.

Ciolacu a insistat că discuțiile despre o criză iminentă nu reflectă realitatea. El a explicat că este firesc să apară tensiuni în spațiul public, însă cifrele arată un context economic cu investiții străine directe fără precedent în ultimii doi ani.