Guvernul vrea să rezolve toate aberațiile din funcționarea instalațiilor GPL

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, pe 8 decembrie, că în cadrul ședinței de Guvern, se va adopta o nouă Ordonanță de Urgență. Aceasta va avea rolul de a elimina „toate aberațiile din funcționarea instalațiilor GPL”.

„Adoptăm astăzi şi o ordonanţă de urgenţă în care venim cu modificările legislative necesare pentru a elimina toate aberaţiile din funcţionarea instalaţiilor GPL”, a declarat acesta.

„Aşa cum am promis după tragedia de la Crevedia, reglementăm atent fiecare verigă din acest lanţ legat de autorizare, verificare şi de respectarea normelor de siguranţă”, a adăugat șeful Executivului.

Patronii stației GPL, plasați în arest la domiciliu

Amintim că în vara acestui an, au avut loc două explozii la o stație GPL la Crevedia. În urma tragediei, șase oameni și-au pierdut viața și 53 au fost răniți. La sfârșitul lunii noiembrie, patronii stației GPL, Daniel Doldurea și Ionuț Stîngă, au fost plasați în arest la domiciliu.

Cei doi erau anterior în arest preventiv, fiind acuzați de diverse infracțiuni. Printre acestea amintim neglijarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și de distrugere.

Pe data de 6 septembrie, Doldurea și Stângă au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, conform hotărârii Judecătoriei Sectorului 5. Cu toate acestea, cei doi au formulat o contestație împotriva acestei măsuri. Patronii de la Crevedia au cerut să fie supuși cercetării în libertate, sub supraveghere judiciară sau în regim de arest la domiciliu.

Exloziile de la Crevedia au luat șase vieți

Daniel Doldurea și Ionuț Stângă sunt acționarii firmei Flagas SRL, care deține stația de GPL din Crevedia. La această stație, pe 26 august, au avut loc exploziile tragice soldate cu șase decese și 53 de răniți. Printre aceștia au fost inclusiv pompieri.

Mai multe locuințe din vecinătatea stației GPL au fost, de asemenea, afectate sau distruse. Incidentul tragic a survenit în timpul unui transfer de gaz între două cisterne.

Avocatul administratorilor companiei responsabile de stația GPL din Crevedia, Adrian Cuculis, a declarat că Ionuț Doldurea a îndreptat acuzații serioase împotriva persoanelor decedate în acest incident tragic.

La acel moment, primarul PSD din Crevedia, Florin Petre, a mărturisit că nu era conștient că firma de GPL își menținea activitatea, chiar și fără autorizația de mediu. El spunea că cei afectați de explozie, din apropierea depozitului, nu au făcut nicio sesizare la primărie.