Marcel Ciolacu a menționat că Guvernul și-a stabilit priorități care includ menținerea unui dialog constant cu membrii comunității evreiești și luarea măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

El a menționat că a avut o discuție constructivă cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, în legătură cu preocupările crescânde referitoare la discursurile pline de ură și antisemitism. Premierul a subliniat, de asemenea, importanța educației în schimbarea direcției acestei probleme.

Marcel Ciolacu a făcut aceste afirmații în timpul unor întâlniri desfășurate în SUA. El s-a întâlnit cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, și cu reprezentanții American Jewish Joint Distribution Committee.

Discuție importantă cu șeful Congresului Mondial Evreiesc

Potrivit unei postări pe Twitter (rețeaua X), Marcel Ciolacu a subliniat că impactul Congresului Mondial Evreiesc aduce beneficii semnificative comunității evreiești din România și din alte locuri. El a menționat că a avut o conversație cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder.

Cei doi au abordat îngrijorarea crescândă legată de discursurile pline de ură și antisemitism. Ei au vorbit și despre importanța educației în a schimba direcția acestor aspecte.

”Discuţiile s-au concentrat asupra consecinţelor grave în plan umanitar şi de securitate ale atacurilor comise de Hamas în Fâşia Gaza, dar şi asupra unor subiecte de interes pentru comunitatea de români din Israel şi pentru comunitatea evreiască din România”, a menționat Guvernul, într-un comunicat de presă.

Marcel Ciolacu, preocupat de creşterea mesajelor antisemite

Marcel Ciolacu a ținut să își declare solidaritatea cu poporul israelian în contextul actual. El a condamnat violenţele comise de Hamas, care au consecinţe asupra civililor israelieni şi palestinieni deopotrivă, dar şi asupra unor cetăţeni ai altor ţări.

Premierul a declarat că, în special după atacurile din luna octombrie, a fost preocupat de creșterea mesajelor antisemite atât în mediul online, cât și offline. În acest sens, Guvernul a menținut un dialog instituțional continuu cu Federația Comunităților Evreiești din România. Scopul acestui dialog a fost să asigure protecția membrilor comunității și a lăcașurilor de cult.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook

Prevenirea şi combaterea antisemitismului, printre priorităţile Guvernului

Potrivit premierului, securitatea oricărui cetăţean reprezintă o prioritate. Marcel Ciolacu a subliniat susţinerea ţării noastre faţă de eforturile conjugate ale partenerilor internaţionali şi regionali care au reuşit eliberarea mai multor ostatici deţinuţi de Hamas. Printre acestea au fost și persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română.

În timpul discuțiilor s-a accentuat pericolul reprezentat de antisemitism, inclusiv pe fondul conflictului actual din Fâşia Gaza. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că prevenirea şi combaterea antisemitismului se numără printre priorităţile Guvernului. La nivelul Cancelariei Prim-ministrului este în curs de elaborare o nouă strategie naţională pe această temă. Ea vizează perioada 2024-2027 și vine în continuarea strategiei implementată în perioada 2021-2023.

Conform comunicatului, Guvernul a găzduit în luna octombrie un eveniment care a marcat oficial lansarea predării unei noi materii în liceele din România. Acesta este dedicată istoriei Holocaustului. De asemenea, Executivul sprijină realizarea unui Muzeu Național al Istoriei Evreilor și al Holocaustului din România. În plus, a aprobat recent parametrii tehnico-economici și locația viitorului proiect.