Este nevoie de o lege specială pentru București

Marcel Ciolacu a afirmat, la lansarea candidaturii lui Daniel Băluţă pentru primăria Sectorului 4, că administraţia nu are culoare politică. Astfel, primarii performanţi sunt cei care fac diferenţa.

El a menţionat că Băluţă, alături de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și Robert Negoiţă, s-au ocupat în primul mandat să stingă incendiile și să înceapă să creeze o echipă performantă, devenind liantul dintre sectoare.

Ciolacu a subliniat că trebuie să mergem înainte și că este necesară o lege specială a Capitalei.  El a adăugat că fiecare dintre ei învață din greșelile proprii și că este important să fie niște oameni de bună credință, dornici să construiască.

„Administraţia nu are culoare politică, de aceea primarii performanţi sunt cei care fac diferenţa. Aţi avut o echipă întregită şi cu primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, care şi ea, la fel ca şi tine, Daniel (Băluţă – n.r.), la fel ca şi tine, Robert (Negoiţă – n.r.), în primul mandat s-a ocupat să stingă incendiile.

A început să creeze echipa performantă şi mai ales a început să fie liantul dintre sectoare. E evident că trebuie să mergem înainte. Este evident că avem nevoie de o lege specială a Capitalei. Este evident că trebuie o dată închise discuţiile cu privire la proprietate.

Este evident că dependenţa primarilor de sector nu trebuie să fie atât de mare de primarul general, de jocurile politice. Este evident că trebuie o nouă abordare. Fiecare dintre noi, sunt ferm convins, ca şi mine la primul mandat de parlamentar, învăţăm, învăţăm din greşelile noastre.

Important este să fim nişte oameni de bună credinţă, să fim nişte oameni care ne dorim să construim”, a spus Ciolacu la lansarea candidaturii lui Daniel Băluţă pentru primăria Sectorului 4.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Alianţa PSD-PNL nu s-a creat împotriva cuiva

Ciolacu a subliniat că formarea alianței electorale PSD-PNL și a coaliției de guvernare nu a fost direcționată împotriva unei persoane sau a vreunui primar.

„Ne-am strâns să încercăm să construim ceva pentru bucureşteni. Ne-am strâns în jurul unui proiect administrativ”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a declarat că Daniel Băluţă este considerat cel mai popular primar din România. El a mai spus că este pe drumul cel bun către al treilea mandat.

Gabriela Firea respinge acuzațiile lui Nicuşor Dan

Gabriela Firea respinge ferm acuzațiile lui Nicușor Dan referitoare la „rechinii imobiliari”. E consideră această discuție o temă toxică de campanie, construită pe minciună, ură și, mai ales, dezinformare.

„Un subiect care e mult accentuat și care cred că a fost speculat negativ de adversarii politici – s-a spus și despre mine, și despre Robert, și despre Daniel – ei au făcut lucruri în Capitală, dar s-au dat de partea rechinilor imobiliari.

Aș vrea, cu toată responsabilitatea, cu toată tăria și cu toate argumentele, să demontez această temă toxică de campanie și oricine dorește să vină să-mi spună că nu e adevărat ce spun, să vină cu argumente, nu cu lozinci.

Ce sunt rechinii imobiliari? În mintea celor care stau ascunși în birouri și nu fac nimic și dau vina pe extratereștri pentru neputința lor, rechinii imobiliari sunt niște oameni răi care își pun investițiile lor, forța lor, munca lor în slujba răului, în slujba a ceea ce nu e bine, dincolo de faptul că omenirea s-a construit prin muncă, prin investiții, prin capital”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a subliniat că mediul antreprenorial este esențial în crearea locurilor de muncă. Oamenii de afaceri, prin asumarea riscurilor și plata taxelor și impozitelor către stat, ar trebui să fie partenerii oricărei societăți normale și profesioniste și ai reprezentanților acesteia.

Ea a menționat că unii dintre acești oameni erau nemulțumiți doar de anumiți actori din domeniul imobiliar, sugerând că există „rechini buni și rechini răi” în acest sector în București.

Firea a adăugat că în ultimii patru ani, procesul de obținere a autorizațiilor s-a blocat pentru toată lumea, cu excepția prietenilor și a „rechinilor buni și amabili”, care au reușit să se activeze.

„Mediul antreprenorial creează locuri de muncă, oamenii de afacetri riscă și plătesc taxe și impozite la stat și trebuie să fie partenerul oricărei societăți normale și profesioniste și a reprezentanților societății. (…) Ei erau supărați doar de anumiți rechini, că sunt rechini buni și rechini răi în imobiliare în București, că știm cu toții și cine a obținut în acești patru ani autorizații. S-a blocat pentru toată lumea, dar nu și pentru prieteni, rechinii buni și amabili, care s-au activat și această perioadă șui îi vedem. Asta e manipularea, asta e campania făcută pe minciună, ură și mai ales pe dezinformare”, a încheiat Firea.

Gabriela Firea
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Jocul politic a influenţat prea mult performanţa administrativă

Ciolacu spune că în ultimii patru ani, abordarea politică a avut o influență excesivă asupra administrației, iar jocul politic a afectat performanța administrativă.

El a recunoscut că atât el cât și mulți colegi au contribuit la polarizarea românilor. De asemenea, nu s-a făcut suficientă distincție între jocul politic și nevoile oamenilor.

Ciolacu a adăugat că, în loc să punem prioritățile pe primul loc, am căzut în capcana urii și așteptărilor negative.

Mai mult, el a menționat că trebuie să învățăm din greșelile trecutului și să construim un viitor diferit. Nu în ultimul rând, el a subliniat:

  • importanța utilizării fondurilor europene
  • necesitatea unei abordări orientate spre construcție, fără a mai depinde de sloganuri electorale sau materiale publicitare excesive

”Toate aceste lucruri s-au întâmplat în ultimii 4 ani, pentru că abordarea politică a fost mult prea pregnantă asupra administraţiei, pentru că jocul politic a influenţat prea mult performanţa administrativă, pentru că oamenii politici, printre care mă număr şi eu şi mulţi dintre colegii mei de aici, am învrăjbit prea mult românii între ei, pentru că nu am făcut nicio diferenţă între jocul politic şi nevoile oamenilor. Nu am pus priorităţile înainte de ură. Pentru că de 30 de ani am îndemnat românii să voteze contra cuiva, nu pentru ceva, nu pentru o viziune.

Încercăm să schimbăm ceva. Sunteţi mult mai tineri decât mine (..) Haideţi să învăţăm din toate greşelile făcute de către alţii, poate câteodată şi de către noi, haide să construim cu totul altceva, să construim nu neapărat pentru noi. Să dăm un exemplu la Bucureşti că putem construi şi atunci oamenii vor veni şi ne vor vota fără sloganuri electorale, fără multe materiale, fără panouri publicitare. Oamenii vor simţi necesitatea unui moment de construcţie, nu ne mai permitem să pierdem fonduri europene”, a mai declarat Ciolacu.