Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, pe 22 septembrie, la Buzău, că urmează să efectueze o deplasare la Kiev, alături de mai mulți miniștri. Scopul acestei deplasări va fi finalizarea discuțiilor privind exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.

„Urmează să am o deplasare cu mai mulţi miniştri la Kiev, când cred că o să finalizăm toate discuţiile în ceea ce priveşte exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de către domnul ministru este foarte clar şi sunt ferm convins că o să vă şi detalieze”, a declarat acesta.

Marcel Ciolacu discută zilnic cu premierul ucrainean

Șeful Executivului a precizat că discută zilnic cu omologul său ucrainean.

„Eu, cel puţin, am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia Europeană. Şi mulţumesc ministrului Agriculturii din România, care are în fiecare zi dialog cu omologul, ministrului Economiei care are în fiecare zi dialog cu omologul din Ucraina, Comisiei Europene, doamnei preşedinte Ursula în primul rând, care ne-a susţinut foarte mult în acest demers, miniştrii de externe şi doamnei ambasador de la Bruxelles.

S-a trecut şi prin hotărâre de guvern a Guvernului României acest lucru, de trei zile, sistemul de licenţiere solicitat de către România. În primul rând, 30 de zile nu există export pe teritoriul României, până acum nu a fost nicio solicitare. Am cu Vama un dialog în fiecare zi pe acest subiect şi o informare dacă cineva a cerut vreun export pe teritoriul României şi nu s-a cerut. Deci partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt”, a afirmat el.

Ce se va întâmpla cu sistemul de dublă licențiere

Marcel Ciolacu a vorbit, totodată, despre sistemul de dublă licenţiere privind exportul grânelor.

„Urmează să facem un memorandum în aceste 30 de zile şi un sistem de dublă licenţiere atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României. Cu adevărat, nu se poate exporta pe teritoriul României prin intermediari şi traderi.

Exportul va fi direct la procesatori, în cazul în care aceştia doresc să importe din Ucraina, cu un sistem foarte clar de control ANSVSA, chiar cu eşantioane mai numeroase decât până acum şi cu adevărat o discuţie foarte aplicată în ceea ce priveşte tranzitul. Mi-aş dori un tranzit mult mai mult pe zona de căi ferate şi pe Dunăre. Urmează să am o deplasare la Varna, să continui dialogul şi cu prim-ministrul Greciei, şi cu prim-ministrul Republicii Moldova şi cu prim-ministrul Bulgariei”, a explicat acesta.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook Guvernul Romaniei

S-a cerut prelungirea interdicției privind cerealele ucrainene

Luni, pe 18 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va cere miniștrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Acesta a precizat că de când Comisia a decis să nu mai prelungească interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

Ucraina, plângere pe tema cerealelor

OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului) a anunțat săptămâna aceasta că Ucraina a depus o petiție la OMC pe tema interdicției impuse de trei state UE care vizează importurile de produse alimentare ucrainene, transmite Reuters.

„Putem confirma că o cerere de consultări a fost primită luni seara. Noi informaţii vor fi oferite după ce această cererea va fi transmisă membrilor noştri”, a declarat un purtător de cuvânt de la OMC.

Purtătorul de cuvânt nu a dezvăluit care sunt ţările vizate de plângere. Autorităţile de la Kiev au anunţat, însă, anterior că demersul lor vizează Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Luni seara, Kievul a anunţat că a depus petiția la OMC împotriva a trei ţări UE – Polonia, Slovacia şi Ungaria – care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina. Asta în pofida ridicării restricţiilor decisă de Bruxelles.

Comisia Europeană a revizuit săptămâna trecută interdicţia introdusă de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România. Embargoul se referă la importurile de cereale ucrainene. Asta, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.