Marcel Ciolacu dă asigurări că nu va beneficia nici de pensie de revoluționar și nici de pensie specială

Marcel Ciolacu a vorbit, vineri, despre procesul cu Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, care i-a respins cererea de acordare a titlului de luptător cu rol determinant la Revoluția din Decembrie 1989.

Se pare că premierul României nu încearcă să își păstreze „nimic”. El nu a cerut preschimbarea certificatului de revoluționar, dar la o zi după ce am fost numit prim-ministru, o instituție subordonată a luat o decizie în ceea ce îl privește. S-a bucurat foarte mult pentru că „înseamnă că suntem într-un stat democratic și avem un stat de drept.”

„Și ca cetățean, am și eu drepturi”, a spus el.

Marcel Ciolacu a zis, de altfel, că nu are pensie specială. El și-a dat demisia la finalizarea fiecărui mandat ca să nu aibă pensie specială. Nu va avea nici pensie de revoluționar și nu va solicita statului român preschimbarea certificatului său de revoluționar pentru a beneficia de ceva de pe urma acelui certificat.

„Dar am dreptul să le arăt nepoților mei că nu am fost un fals revoluționar. Dacă cineva a luat o decizie administrativă, am aceleași drepturi ca și dvs. Niciodată, chiar dacă voi câștiga sau voi pierde procesul, nu am să comentez o decizie a unui magistrat, dar nici nu am să cer preschimbarea certificatului, pentru a beneficia de ceva de pe urma acestui certificate. Dar e dreptul meu de a face acest lucru. Am anunțat-o public, ca să se știe”, a adăugat el.

Ce avere are Marcel Ciolacu?

Potrivit declarației sale de avere, el are zece conturi bancare, cinci în lei (care însumează peste 52.000 de lei) și cinci în euro (care însumează peste 38.000 de euro). Marcel Ciolacu deține, de altfel, două terenuri și două case în județul Buzău. Noul premier al României are și patru împrumuturi. Cele în euro valorează 85.000 de euro, iar cele în lei valorează peste 35.000 de lei.

Vă amintim că, vara trecută, toate persoanele din România care dețin funcții publice au trebuit să depună declarațiile de avere și de interese. Majoritatea oamenilor politici importanți din România au făcut acest lucru, iar printre ei și Marcel Ciolacu.

Potrivit acelei declarații de avere, el a beneficiat de o indemnizație de deputat de 135.000 de lei în 2021. Liderul Partidului Social Democrat (PSD) a beneficiat și de dividende în valoare de 489.000 de lei, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) i-a rambursat suma de 133.000 de lei, banii din campania pentru alegerile din 2020. El deține două case și două terenuri intravilane în Buzău. Acesta nu are mașină. A strâns economii de 94.000 de lei și de aproximativ 35.000 de euro.