Legea Pensiilor Speciale trebuie schimbată până pe 15 octombrie

Guvernul României trebuie să modifice legea pensiilor speciale pentru a putea primi trei miliarde de euro din PNRR. Comisia Europeană (CE) impune noi condiții pentru legea pensiilor speciale.

Legea Pensiilor Speciale trebuie modificată în Parlamentul României, astfel încât pensiile speciale să fie calculate în funcție de veniturile din ultimele 48 de luni. În plus, sumele care nu provin din contribuții trebuie să fie impozitate cu 20%.

Ba mai mult, procentul de 15% trecut în lege drept „un impozit pe partea de necontributivitate a pensiei” ar trebui majorat la 20%. Acest impozit nu se va aplica, însă, celor care au venituri mai mici de 4.000 de lei net.

Comisia Europeană ar fi cerut, de altfel, ca perioada de grație, în care să nu se aplice modificările, să nu fie de cinci ani, ci doar de un an. Schimbările trebuie să se aplice de anul viitor.

Legea Pensiilor Speciale ar trebui adoptată până pe 15 octombrie 2023, termenul de depunere a cererii trei de plată pentru cele 3,14 miliarde de euro din PNRR.

„Unele (măsuri impuse de Comisia Europeană) de bun simț care acum echipa tehnică le discută. O să le vedeți când se termină negocierile, dar din punctul meu de vedere sunt încheiate”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu.

Reforma pensiilor speciale este complexă şi nu poate fi rezolvată rapid

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a venit cu detalii de ultimă oră despre pensiile speciale, după ce, marţi, legea privind măsurile fiscale a fost publicată în transparenţă decizională. Demnitarul a explicat că vorbim despre o reformă „extrem de complexă”, în cazul acestui tip de pensii. Situaţia nu va fi rezolvată foarte uşor.

Va fi nevoie de mai multe runde de negocieri cu oficialii Comisiei Europene, explică Boloş. Acest tip de reforme nu se pot implementa „de pe-o zi pe alta”, a adăugat el. De reforma pensiilor speciale depinde cererea de plată numărul trei din PNRR. Aşadar, România trebuie neapărat să implementeze această reformă, pentru a se putea obţine banii europeni.

„Acum eu știu că este o problemă pe care noi trebuie să o rezolvăm pentru că altfel cererea de plată numărul trei, din Planul Național de Redresare și Reziliență… (…) Cred că o astfel de reformă, cum este cea a pensiilor speciale, este una care este extrem de complexă și necesită timp în negocierea cu Comisia Europeană”, a precizat, marţi, Marcel Boloş.