Marcel Ciolacu a anunțat încheierea consultărilor privind măsurile fiscal bugetare

Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat că Guvernul a derulat în ultimele zile întâlniri cu numeroase grupuri parlamentare și structuri ale administrației locale. Totodată, Guvernul a discutat și cu patronatele și sindicatele. Premierul susține că noile măsuri fiscale au ca scop „reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”. El a detaliat cu privire la cele patru componente ale proiectului legislativ.

„Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal bugetare. Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administrației locale, cu organizațiile neguvernamentale, dar și cu patronatele și sindicatele.

Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente”, a precizat premierul.

Potrivit declarațiilor lui Ciolacu, principalele elemente ale proiectului sunt reducerea cheltuielilor statului, creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale. El a anunțat și elementele-cheie legate de „Supraimpozitarea luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de Asigurarea echității fiscale între contribuabili”.

„Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor”, susține șeful Executivului.

Cu privire la voucherele de vacanță, el anunță că este exagerat ca cei cu salariu de de 8.000 de lei să dorească și astfel de bonusuri. Totodată, el a anunțat că „Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creștem valoarea”. Premierul consideră că „e total incorect să le dăm și super-bugetarilor!”. În scurtul rezumat al măsurilor a precizat că o altă măsură va prevede că „nu mai poți fi șef la o companie de stat, cu zeci de consilieri, secretare și bonusuri uriașe dacă n-ai performanță!”.

Ce presupun măsurile de reducere a fraudei și evaziunii fiscale

Premierul a anunțat că amenzile vor crește foarte mult, la fel și acțiunile de confiscare a bunurilor obținute prin evaziune.

„Un capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei și evaziunii fiscale. Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit E-sigiliu ca să vedem trasabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice”, anunță Ciolacu.

A fost abordată și tema supraimpozitării luxului. Alături de acestă măsură se dorește și taxarea viciilor și profiturilor excesive. Premierul consideră că acestea sunt „necesare și legitime, mai ales în această perioadă! Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro sau mașini scumpe, este normal să plătească mai mult!”, anunță Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a vorbit și despre suprataxarea pe alcool, tutun, băuturile cu zahăr și jocurile de noroc. El consideră că „trebuie taxate mai mult! Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării”.

Cu privire la domeniul economic, șeful executivului anunță o nouă filozofie în cazul companiilor mari. Acestea „vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”. Premierul consideră că aceasta este o măsură de echitate, pe care o susține de doi ani. El vrea „ca marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești”. Cu toate acestea se iau în considerare și mecanisme de protecție: „Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit”, susține premierul.

Ciolacu anunță și eliminarea excepțiilor și privilegiilor fiscale, declarând că România a susținut până acum un „paradis fiscal”.

„Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale. Aceste facilități fiscale sunt estimate la 75 miliarde lei, aproape 5% din PIB. Nu mai putem continua cu acest sistem de paradis fiscal!”, anunță premierul.

Marcel Ciolacu a anunțat în paralel și creșterea salariului minim pe economie.

„Majorarea este de 10% la cel general, de la 3000 la 3300 lei și cu 12,5% în Construcții, de la 4000 lei la 4500 lei”, anunță Ciolacu.

„În fine, nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale și evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente”, a conchis premierul.