Marcel Ciolacu dă o replică dură: Românii nu mai aveau nicio încredere în sistemul de sănătate

Astfel, președintele PSD susține că românii nu mai aveau încredere în sistemul sanitar, până la intrarea social democraților la guvernare. Mai mult, Marcel Ciolacu a subliniat că în acest moment nu „ne permitem să o ducem spre un joc politic”.

„Îi transmit domnului Pirtea foarte clar: Până să intrăm la guvernare, după 2 ani de zile, românii nu mai aveau nicio încredere în sistemul de sănătate, după o guvernare de dreapta. Dacă vrea să vadă aceste evidenţe sau vrea să înceapă să scoată vinovaţi…părerea mea este că e o abordare greşită. PSD nu se cramponează de această guvernare, putem ieşi de la guvernare.

Eu nu voi intra împreună cu colegii mei într-o astfel de abordare, într-o coaliţie care a funcţionat cum a funcţionat PNL cu USR. Dacă îşi doresc o astfel de abordare colegi mei, şi nu o abordare cu responsabilitate, PSD îşi vede de drumul lui, ne întoarcem la votul românilor”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3, punctând că are „o relaţionare corectă cu premierul Nicolae Ciucă”.

Mai apoi, acesta a fost întrebat dacă există probleme în coaliţia de guvernare.

„Dacă cineva vrea să ducă această coaliţie – eu nu cred că în acest moment ne permitem să o ducem spre un joc politic şi să încercăm să măsurăm partidele după sondaje şi anumite şmecherii. Eu nu vreau să intru în acest joc şi vreau să fiu foarte bine înţeles. Această coaliţie este condamnată să reziste până în 2024”, a completat Marcel Ciolacu.

Acuzațiile lansate de Marilen Pirtea

Anterior, prof. Marilen Pirtea, rector UVT Timișoara și deputat PNL de Timiș, a spus că îi solicită lui Alexandru Rafila să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a deciziei asupra motivării pentru introducerea certificatului verde.

„PNL este categoric pentru introducerea certificatului StopCovid, o măsură adoptată în mai multe state europene, cu grade diferite și maniere specifice de implementare. Libertatea personală, mai ales în privința deciziei vaccinării, garantată constituțional, nu poate să primeze și să impieteze asupra dreptului la muncă al celorlalți.

Când condițiile de muncă implică multe obligații foarte specifice, contextualizând un set de obligații profesionale, între care se află și obligația de a proteja sănătatea celorlalți, atunci, pe lângă libertatea individuală de a apela sau nu la vaccinare, devine foarte importantă și obligația profesională de a asigura protecția colectivă a sănătății.

Despre asta e vorba atunci când se dezbate introducerea certificatului StopCovid în mediile profesionale. Până când reușim să adoptăm în Parlament legislația certificatului StopCovid, iată că asistăm la prologul valului 5, cu aproape 4000 de infectări în ultimele 24 de ore, a doua zi consecutivă în care se dublează numărul de infectări cauzate de Covid-19.

Așteptăm din partea ministrului sănătății să prezinte în Parlament, comisiilor de specialitate și plenului legislativului, setul de argumente și concluzii științifice pe care ISP și Comisia de Epidemiologie din MS le pot formula în legătură cu adoptarea Certificatului StopCovid. Acest demers este absolut necesar pentru a elimina pericolul abordării politice a unei situații legate de sănătatea publică, care nu ar aduce decât paralizarea dezbaterii, odată cu radicalizarea opiniilor parlamentare în legătură cu un subiect prin excelentă științific și medical.

Sunt și politicieni care confundă gândirea critică și experiența complexă cu aplicarea cameleonică a unui dublu sau chiar triplu limbaj.

Ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facțiune din PSD care se opune introducerii certificatului SopCovid pentru exercitarea activităților profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprimă tot mai nuanțat, aproape de limita renunțării la ideea de certificat StopCovid.

Este un motiv semnificativ pentru care premierul Nicolae Ciucă a luat decizia de a nu adopta HG pentru introducerea certificatului StopCovid, arătând că dezbaterea și votul din Parlament va aduce o certă clarificare asupra susținerii politice a acestui instrument de prevenție”, a susținut Marilen Pirtea.