Marcel Ciolacu, despre manipularea electorală de pe TikTok

Potrivit lui Marcel Ciolacu, acele imagini nu înseamnă că rămâne marfă în România. Șeful Executivului a mai precizat că acele camioane se cântăresc la intrarea și la ieșirea din țară.

„Nu rămâne nicio marfă în România. Acele TIR-uri au și intrare, și ieșire. Nu poți să ieși din țară după ce ai fost cântărit și ai documnentele înregistrate în sistem. Se cântărește și în Ungaria, se cântărește și în port.

Eu vă spun că nu am de la nicio instituție a statului român, dar de la niciuna, și cele pe care le știm, și cele pe care nu le știm, nu am nicio informație că vreun bob de grâu rămâne.

Nici nu au niciun interes, pentru că au contracte foarte specifice”, a declarat acesta marți, pe 13 februarie, după participarea la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (AcoR).

Marcel Ciolacu a punctat, totodată, că uităm faptul că Ucraina este în război. Potrivit premierului, într-un astfel de context, niciun camion nu pleacă la întâmplare spre România, deoarece ar putea transporta armament.

De asemenea, în prezent, nu există licență pentru importul de cereale din Ucraina.

„Noi uităm în tot acest context și când împingem aceste lucruri – și eu nu cred că fermierii stau să filmeze în vamă și să împingă acest înregistrări pe TikTok, pe social media – uităm că în Ucraina e război.

Când e război, lucrurile cel puțin pe zona de business sunt mult mai ordonate. Nu părăsește niciun camion de capul lui un front spre România, pentru că poate să plece cu armament. Deci înțelegeți că este aproape imposibil, decât pe sistemul de licențiere, unde România nu a emis nicio licență.

Nu pot să continui să duc această minciună care este în acest moment. Cu adevărat, ea revoltă românii, se manipulează, suntem în alegeri”, a mai spus el.

România nu a importat cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat acum o săptămână, la Antena 3 CNN, că, în ciuda zvonurilor, România nu a importat grâu din Ucraina. El a explicat că au fost depuse șapte cereri de import de cereale din Ucraina la minister. Niciuna nu a fost însă aprobată până în prezent.

Oficialul s-a adresat, totodată, criticilor aduse României pentru ocuparea primului loc în clasamentul importatorilor de produse agricole din Ucraina, Acesta a spus că, în ceea ce privește produsele agroalimentare, cum ar fi zahărul, importurile au fost necesare pentru a acoperi deficitul de producție internă, care constituie doar 23% din consum.

„România a importat zahăr din Ucraina pentru că noi producem doar 23% din consum, undeva la 100.000 de tone şi consumul în România este de 400.000 de tone”, a explicat ministrul.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În ceea ce privește cerealele, ministrul a explicat că importurile au fost interzise de către Comisia Europeană în timpul conflictului din Ucraina, iar ulterior s-a instituit un mecanism de licențiere între statul român și cel ucrainean. A subliniat că, până în prezent, nicio cerere de import de cereale din Ucraina nu a fost aprobată.

Ministrul a accentuat că, atunci când au apărut informații cu privire la posibile importuri neautorizate, a ordonat efectuarea unor controale riguroase, confirmând că acestea se refereau la semințe destinate cultivării, nu la produse cerealiere destinate consumului intern.

În final, Florin Barbu a îndemnat instituțiile statului să continue verificările pentru a se asigura că procedurile sunt respectate. Totodată, a respins cu fermitate orice insinuare legată de practici care nu sunt conforme cu reglementările în vigoare.