Marcel Boloş anunţă controale mai stricte pentru cerealele din Ucraina

Cerealele ucrainene care tranzitează România vor fi mai strict controlate. Promisiunea vine din partea ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

Marcel Boloș a anunțat duminică, 14 ianuarie, că măsurile privind tranzitarea cerealelor ucrainene prin teritoriul României vor fi intensificate, urmând să se implementeze sigiliul electronic al mărfurilor. Acest anunț a fost făcut la finalul discuțiilor cu transportatorii și fermierii.

Şeful de la Ministerul Finanţelor a fost întrebat de protestatari dacă există siguranţa că nu rămâne pe teritoriul României o parte din cerealele care tranzitează ţara noastră.

Boloş le-a spus jurnaliştilor că oamenii s-au plâns pe bună dreptate. Situaţia se va îmbunătăţi radical de la 1 iulie, promite demnitarul.

„Acestea sunt măsuri care ţin de un mai bun management organizat la nivelul nostru (…), pentru că într-adevăr dumnealor s-au plâns pe bună dreptate.

Aici le dăm dreptate pentru că trebuie noi să înăsprim toate aceste măsuri care ţin de tranzitarea României şi nu întâmplător introducem sigiliul electronic al mărfurilor. Sunt 2.000 de sigilii pe care avem în intenţie să le achiziţionăm şi care sper eu cu data de 1 iulie să le putem avea operaţionale”, a spus ministrul Finanţelor.

Marcel Boloș
Marcel Boloș / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Înăsprirea măsurilor de control, dar şi simplificarea anumitor proceduri la vamă

El a subliniat că toate aceste aspecte nu pot fi rezolvate rapid și că înțelege pe deplin revendicările protestatarilor din acest punct de vedere.

Referitor la informațiile privind vânzarea neautorizată a grâului ucrainean pe piața din România, Marcel Boloș a afirmat că împreună cu Ministerul Transporturilor va fi necesar să se manifeste o atenție sporită.

Autoritatea Vamală Română va juca un rol cheie în cadrul verificărilor.

„În momentul de faţă acestea sunt informaţii pe care le avem şi noi din discuţiile cu dumnealor. Sigur, aici organele statului, noi prin Autoritatea Vamală română şi apoi cântărirea aceea care se face la intrarea şi ieşirea din ţară, împreună cu Ministerul Transporturilor, va trebui să fim mult mai vigilenţi în a avea măsuri. (…)

Din discuţiile cu dumnealor spuneau că există modalităţi prin care, deşi noi aplicăm sigiliul mărfii, prin trapele care se deschid se poate descărca o cantitate semnificativă de material şi s-ar reduce cantitatea de marfă transportată, dar acestea sunt lucruri pe care noi împreună cu Autoritatea Vamală Română le vom verifica în următoarea perioadă şi vom stabili măsuri concrete pentru a-i sprijini”, a indicat ministrul.

Marcel Boloş a mai subliniat că se va veni din partea autorităţilor cu un pachet de măsuri care priveşte atât partea de simplificare a procedurilor, cât şi înăsprirea măsurilor pentru tranzitul mărfurilor.

Totuşi, va trebui să se ţină cont că până la introducerea sigiliului electronic al mărfurilor, tot vor mai exista anumite dificultăţi pentru a rezolva problemele reclamate de fermieri.